Знаете ли колко вятърни турбини има по света?

2483
Знаете ли колко вятърни турбини има по света?

© Pixabay

Вятърните турбини вече изникват по целия свят - от интензивната горещина на калифорнийската пустиня до зелените хълмове на Шотландия.

Хората използват вятърната енергия от хилядилетия. Днес нейните мащаби са огромни и стават все по-големи.

В края на 2016 г. по света е имало 341 000 вятърни турбини, които се въртят и генерират енергия, според Световния съвет за вятърна енергия (GWEC).

Във водата и на брега

Със значителната си височина и големи перки, модерните вятърни турбини могат лесно да бъдат разпознати.

Начинът, по който те произвеждат енергия, може да бъде разделен на няколко нива. Простичко казано, когато вятърът духа, перките на турбината задвижват ротор. Този ротор е свързан с основен вал, който на свой ред задвижва генератор, който произвежда електроенергия.

Вятърна енергия може да бъде генерирана както във водата, така и на сушата.

Според GWEC, в края на миналата година в Европа е имало 3 589 вятърни турбии във водни басейни. Нещо повече, близо 88% от офшорните инсталации в света се намират в близост до крайбрежията на 10 европейски държави.

Великобритания е световен лидер в производството на вятърна енергия във водни басейни, като там се намират малко по-малко от 36% от капацитета на всички инсталации по света. Германия и Китай се нареждат след нея.

Влияние върху околната среда

Според GWEC, през 2016 г. вятърната енергия е помогнала на света да избегне над 637 млн. тона емисии на въглероден диксид.

"Вятърната енергия не изисква източник на гориво … след като издигнем генераторите, ние нямаме нужда да копаем за нищо и нямаме нужда да изгаряме изкопаеми горива, които, както знаем, допринасят за климатичните промени," казва Ема Пинчбек, изпълнителен директор на RenewableUK.

"Това е устойчив начин на генериране на енергия, но и доста устойчива форма на инфраструктура заради начина, по който я изграждаме," добавя тя, цитирана от CNBC. "Количеството енергия, която се използва за изграждането на вятърна ферма „се изплаща“ след една година работа на фермата."

Има и някои недостатъци обаче. Според Кралското общество за защита на птиците, което макар и да признава, че вятърната енергия играе голяма роля в усилията на Великобритания срещу климатичните промени, твърди, че има доказателства, че вятърните ферми "могат да вредят на птиците по три начина  – смущения, загуба на местообитание и сблъсък."

Бъдещето

Поглеждайки към бъдещето, от GWEC заявяват, че в ЕС се очаква 520 000 души да бъдат заети във вятърната индустрия до 2020 г.

В доклад на енергийното министерство на САЩ пък се казва, че вятърната енергия може да създаде над 600 000 работни места до 2050 г. и да спомогне за избягването на 12.3 гигатона парникови газове.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас