Глобална коалиция в подкрепа на слънчевата енергия ще обяви серия от проекти на обща стойност 700 милиона долара по време на своята учредителна конференция този уикенд в индийската столица Ню Делхи, съобщава Bloomberg.

Международният соларен алианс е инициатива, която води своето начало от Парижката конференция за климата, проведена през 2015 година. Първото й официално събитие ще се състои на 11 март, а на него ще присъстват лидерите на държавите, които са основни инициатори - индийският премиер Нарендра Моди и френският президент Еманюел Макрон. Освен тях във форума ще вземат участие четирима министър-председатели, 19 президенти и още 17 министри от различни държави.

Засега Алиансът планира проекти в 20 държави, а идеята е да бъде осигурено нисколихвено финасиране в размер на 1 трилион долара до 2030 година за изграждането на соларни енергийни мощности в бедните държави около Екватора, които са богати на слънчева светлина, но нямат достатъчно енергийни ресурси. До този момент 26 държави са ратифицирали финансовата рамка на споразумението.

Девет международни финансови институции, сред които и Азиатската банка за развитие и Световната банка, са в процес на разговори за евентуалното си участие в проекта и ще посетят конференцията през уикенда.

В дългосрочен план Международният соларен алианс ще промотира използването на соларната енергия за земеделски цели, ще осигурява достъпно финансиране за различни проекти, ще прокарва иницативи за инсталиране на битови соларни инсталации и за разширяване на електрическата мобилност. Това се казва в становището на индийското правителство от декември миналата година, когато организацията официално придоби международен статут с подписването на учредителния си протокол.