Едва 10 държави в света с над 50% злато от резервите си

2145
Едва 10 държави в света с над 50% злато от резервите си

© Pixabay.com

Едва 10 от държавите по света притежават толкова злато, съставляващо поне 50% от съвкупните им резерви, сочи справка на Profit.bg.

Данни на Световния съвет по златото показват, че Венецуела и САЩ държат лидерските позиции, като страните с най-голям процент на златните си резерви към края на третото тримесечие на годината.

В случая с Венецуела, която в последните месеци влиза в световните новини с рекордна инфлация и безработица, това е малко изненадващо, но и съвсем логично, тъй като държавата изпитва трудности с изплащането на дълговете си и официално изпадна в дефолт.


Именно това е и причината днес резервите на Венецуела от злато да са 76.7 на сто спрямо 59.5 на сто за преди две години.

Втората позиция е за САЩ със 74.8 на сто, изпреварила Германия (69.5%), Италия (67.5%) и Холандия (66%).

В топ 10 попадат още Кипър и Франция с респективно 65 и 63 на сто, следвани от Гърция и Португалия със съответно 60.2 и 58.9 процента.

Десетата и последна държава, която притежава поне 50% (54.4 на сто) златни резерви като дял от съвкупните си, е Австрия. Малко под чертата е Таджикистан с 49.2 на сто, следвани от Словакия, Казахстан, Белгия и Еквадор.

19-а позиция в подреждането е за Турция, а Русия се нарежда на 22-о място. България заема 51-а позиция в класацията с дял от едва 5.7% злато от общите ни резерви.

В света днес има 7 държави, които притежават златни резерви от над 1000 тона. Това са САЩ и Германия с по 8133 и 3373 тона, следвани от Италия, Франция, Китай, Русия и Швейцария.

Последните данни от февруари сочат, че Китай и Русия се намират само на под 4 тона злато един от друг. Китай е с 1842.6 тона, докато Русия притежава 1838.8 тона.

Въпреки сериозното увеличение на златните резерви от страна на Русия в последните години, следва да се има предвид, че последните данни от Китай са от 2016 г. 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg