Кои са държавите с най-скъп бензин и дизел и къде сме ние?

6110
Кои са държавите с най-скъп бензин и дизел и къде сме ние?

© Pixabay

В редица държави по света цената на бензина е по-висока от тази на дизела.

Например средната цена за дизел сред разглежданите 164 държави по света от Globalpetrolpricesе е 0.78 евро за литър, докато при бензина средната стойност е 0.86 евро.

У нас средната цена за литър бензин е 0.897 евро, или около 1.75 лева, докато дизелът се продава за средните 0.891 евро, или 1.74 лева за литър. Това ни отрежда съответно 97-а и 109-а позиция в подреждането. 

В кои държави можем да заредим най-евтино и най-скъпо? Нека видим:


Бензин

Бензинът се продава най-скъпо в Хонконг, където цената му „гони“ 4 лева за литър. Стойността му е с близо 15% по-висока от следващата държава в класацията – Сирия, но с високия стандарт на живот покупката му едва ли затруднява местното население.

Централноафриканската република заема третото място в подреждането с цена от 1.677 евро, следвана от Нидерландия, където пък се продава най-скъпият бензин в Европа (бел. ред. 1.584 евро за литър).

Горивото е с 1.5 цента по-евтино в Норвегия, където обаче могат да се похвалят с най-висок ръст на покупка на електрически и хибридни автомобили.

Следват Дания, Израел, Монако и съседна Гърция, където литър гориво можем да купим срещу 1.46 евро.

Топ 10 се допълва от Финландия, където цената е идентична с Португалия – 1.45 евро.

Най-евтин бензин зареждат в Венецуела и Иран, съответно 0.016 и 0.047 евро.

Следват големите петролни и газови производители – Ангола, Алжир, Кувейт, Катар, Казахстан, Судан, Нигерия и Туркменистан, в които цените варират от 0.20 до 0.35 евро.

Дизел

Хонконг и тук заема челното място с цена от 1.61 евро. Следват скандинавските държави Норвегия и Швеция, налагащи високи цени, на фона на високия им стандарт на живот и стремежът им за опазване на околната среда.

Скъп дизел може да купим и в Израел (около 1.40 евро за литър), както и в Исландия, Централноафриканската република, Швейцария, Великобритания, Финландия и Монако.

Най-евтино, освен във Венецуела и Иран, е в Саудитска Арабия, където литър дизел се предлага срещу само 11 цента, или около 21 ст.

Малко по-скъпо е в Ангола и Алжир (0.16 и 0.18 евро), докато в Катар и Еквадор цената е около 0.29 евро.

В топ 10 попадат още страни, като Кувейт, Судан и Туркемистан, изпреварили Бахрейн и Египет, където цената може да достигне около 0.35 евро.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg