Бьорг Бренде, президент на Световния икономически форум (WEF), даде категорична перспектива за глобалната икономика по време на „Специалната среща на Световния икономически форум за глобално сътрудничество, растеж и енергия за развитие“ в Саудитска Арабия.

Светът е изправен пред десетилетие на нисък растеж, ако не бъдат приложени правилните икономически мерки, каза той, цитиран от CNBC.

„Оценката за глобалният растеж тази година е около 3,2%. Това не е лошо ниво, но не е и това, с което бяхме свикнали – тенденцията за растеж беше 4% в продължение на десетилетия“, коментира Бренде пред CNBC, добавяйки, че има риск от забавяне като това, наблюдавано през 70-те години на миналия век в някои големи икономики .

Бренде предупреждава, че съотношенията на глобалния дълг са близки до нива, невиждани от 1820 г., и има риск от „стагфлация“ за напредналите икономики. „Не сме виждали такъв дълг от времето на Наполеоновите войни, доближаваме се до 100% от глобалния БВП в дълг“, казва още той.

Бренде посочва, че правителствата трябва да обмислят как да намалят този дълг и да предприемат правилните фискални мерки, без да изпадат в ситуация, в която да започне рецесия.

Предупреждението на Бренде е в съответствие със скорошен доклад на Международния валутен фонд, който отбелязва, че глобалният публичен дълг е достигнал до 93% от БВП миналата година и все още е с 9 процентни пункта по-висок от нивата преди пандемията. МВФ прогнозира, че глобалният публичен дълг може да достигне близо 100% от БВП до края на десетилетието.

Фондът също така подчерта високите нива на дълг в Китай и Съединените щати, като каза, че разхлабената фискална политика в тези страни оказва натиск върху лихвите и долара, което след това повишава разходите за финансиране по целия свят - изостряйки съществуващите нестабилности.

По-рано този месец МВФ леко повиши прогнозата си за глобален растеж, заявявайки, че световната икономика се е оказала „изненадващо устойчива“ въпреки инфлационния натиск и промените в паричната политика. Сега фондът очаква глобален растеж от 3,2% през 2024 г., което е увеличение със скромните 0,1 процентни пункта спрямо по-ранната прогноза от януари.

Президентът на WEF каза в неделя, че най-големият риск за глобалната икономика сега е „геополитическата рецесия, пред която сме изправени“, подчертавайки неотдавнашното напрежение между Иран и Израел.

„Има толкова много непредсказуемост и ситуацията лесно може да излезете извън контрол. Ако Израел и Иран ескалират този конфликт, можем да видим цена на петрола от 150 долара за една нощ. И това, разбира се, би било много вредно за световната икономика“, посочва Бренде.