Аш Пътнам е TikTok инфлуенсър, който си търси нова работа.

Наскоро търговецът T.J. Maxx отхвърля молбата ѝ по обявена от него свободна позиция, а тя е убедена, че това се дължи на многобройните ѝ татуировки, включително по лицето.

Някои включват черепи на врата, но и различни символи по челото. Освен рисунки, 23-годишната жена има и пиърсинги на лицето, пише Business Insider.

„Мразя това, че татуировките ми са толкова определящ фактор дали ще си намеря работа или не. Фактът, че ги имам не означава, че няма да бъда добър служител“, казва инфлуенсърът.

Аш отишла в магазина, за да попита защо не е получила работата, а мениджърът по наемането ѝ казал, че няма достатъчно опит. Той категорично отрекъл татуировките ѝ да са изиграли някаква роля.

От T.J. Maxx не отговориха на молбата на Business Insider за коментар.

Самата Аш не е убедена в оправданието на работодателя и се оплаква в TikTok. Много потребители коментират, че вината е по-скоро в нейното отношение, отколкото в татуировките ѝ. Други смятат, че изкуството на тялото ѝ вероятно е изиграло роля за отхвърлянето.

Експерти обясняват, че личността на потенциалния кандидат за работа има огромна важност за специалистите по подбор на персонал.

Ето защо историята на Аш става вайръл в мрежата и предизвиква разпалена дискусия. Видеоклипът събира 7,4 милиона гледания и засагя много хора.

Някои инфлуенсъри също разкритикуваха подхода на Аш.

Айви Джонсън която също има много татуировки, споделя, че е работила в корпоративна Америка като мениджър по наемане на персонал, преди да започне бизнеса си с аптеки. „Татуировките ти са много агресивни“, казва тя на Аш и допълва, че при позиции, насочени към клиентите, „това не се приема добре“.

Зависи от позицията

Почти една трета (32%) от хората в САЩ имат татуировка, а 22% имат повече от една, според Pew Research Center.

Някои проучвания сочат, че татуировките могат да повлияят на кариерното развитие. През 2018 г. проучване на LinkedIn установи, че 40% от респондентите са отхвърлили кандидат за работа, защото е имал видима татуировка. 88% от отговорилите специалисти по подбор на персонал и човешки ресурси са заявили, че според тях татуировките ограничават перспективите на кандидата.

Въпреки това проучване на Университета в Маями от същата година установи, че вероятността търсещите работа с татуировки да бъдат наети не е по-малка от тази на хора без татуировки.

Според Indeed стигмата на татуировките намалява с всеки изминал ден, като много работодатели вече нямат проблем с наемането на татуирани служители.

Все пак може да има граница и някои потребители твърдят, че Аш я е преминала. Но пред британското издание The Daily Star тя е категорична:

„Няма да променя това, което съм, заради работа на минимална заплата“

Адам Колинс, основател и главен изпълнителен директор на Ignite SEO, заяви пред Business Insider, че като човек, наемащ служители в неговата компания, „татуировките могат да окажат голямо влияние върху начина, по който се възприема кандидатът“.

„Не бих казал, че татуировките правят или провалят едно интервю, защото това зависи от ролята. „Кандидат за акаунт мениджър на нашите клиенти, който ще говори директно с тях, определено трябва да изглежда надежден и чист, така че татуировките по лицето и шията биха повлияли на това.“, допълва той.

За човек, който не работи директно с клиенти, външният вид е по-малко важен. При техническите и оперативните роли например „това не е голям проблем“, казва той.

Мишел Енджоли, кариерен коуч, смята, че видимостта и видът на татуировките могат да имат значение.

„Татуировките са лични и обикновено имат ценност за дадения човек. Хората представляват компаниите и следователно, ако татуировката представлява нещо, с което компанията не би искала да бъде свързвана, това може да бъде проблем за мениджъра по наемане на работа.“, обяснява тя.

Доколко е вероятно татуировката да повлияе на интервюто или да го провали, зависи от това колко видима е и какво представлява. Татуировките вече не са толкова голямо табу, колкото преди, но някои хора все още ги осъждат.

В случая с Аш татуировките ѝ се смятат за крайни и „изглежда са голяма част от нейната идентичност“, допълва експертът.

„В други случаи, когато някой има по-малка татуировка на например на ръката или на видимо място, това може да няма толкова голямо значение. Мисля, че изискването на компанията служителят да няма татуировки, независимо от тяхната видимост или значение, е остаряло, тъй като те са се превърнали в голяма част от съвременната култура.“

Личността има по-голямо значение

Джъстин Ръскоунскин, ръководител на HR екипа в Omnisend, смята, че тъй като татуировките са станали по-разпространени, вероятно експертите по наемане на работа почти не им обръщат внимание, „освен ако не са обидни или разсейващи“.

„Понякога мениджърите по наемане дори могат да предпочетат някой с татуировка, защото тя може да е доказателство за интересна личност. Дискриминирането означава да пропуснем таланти в индустрията.“, казва тя.

Рейчъл Пелта, автор в платформата за виртуален трудов опит Forage, заявява, че като цяло мениджърите по наемане на работа гледат на уменията и способностите.

„Всеки, който е на интервю, вероятно има уменията и способностите, които се търсят. Така че въпросът се свежда до това, колко добре продавате себе си? Можете ли да докажете защо сте най-добрият човек за тази позиция? Ако не го направите, няма да получите работата.“

Що се отнася до татуировките, пиърсинга или нещо друго, което може да се счита за необичайно, като например ярки цветове на косата, мениджърите по наемане „не трябва да оценяват кандидата по външния му вид“, добавя авторът.

Но някои компании са традиционни или консервативни, и за тях тези неща могат да бъдат „голям проблем“.

„Освен, ако не сте готови да ги прикриете или премахнете, ще трябва да продължите да търсите, докато намерите компания, която ви приема такива, каквито сте. Може да ви отнеме малко повече време да я намерите“, допълва експертът.