Коя ваксина срещу COVID е най-добрата? Опит за отговор от германските учени

4611
Коя ваксина срещу COVID е най-добрата? Опит за отговор от германските учени

© Pixabay

Тежките странични въздействия след ваксиниране срещу COVID-19 си остават абсолютно изключение.

След почти 9 милиона поставени ваксини в Германия, институтът „Паул Ерлих", който отговаря за сигурността на ваксините, изчислява, че само при 0.3 от 1000 дози има съмнения за тежки странични ефекти.

Оттук и изводът, който правят от института: ваксинациите са „ефективна мярка за справяне с пандемията", съобщават от института „Роберт Кох".


До 12 март в Германия са извършени 8.8 милиона ваксинации. От тях 7 милиона са с ваксината на BioNTech/Pfizer, 300 000 са поставените дози от препарата на Moderna, а с ваксината на AstraZeneca са извършени 1.5 милиона имунизации.

Дотук са регистрирани общо 19 194 подозрителни случая на нежелани ефекти или на настъпили усложнения, от които 10 500 след ваксиниране с препарата на BioNTech/Pfizer, 7663 след имунизация с ваксината на AstraZeneca и 736 случая след ваксиниране с препарата на Moderna.

10 скандални прогнози за 2021 г.Прогнозите на Saxo Bank може и да не са на 100% сериозни, но ако през декември 2019 г. някой бе прогнозирал глобална пандемия, това също щеше да е скандална прогноза

Общо 2287 са регистрираните случаи на проявили се тежки странични въздействия.

Под тежки въздействия от „Паул Ерлих" разбират такива странични ефекти, „при които се налага пациентите да бъдат лекувани в болница или реакциите могат да бъдат определени като значими от медицинска гледна точка".

От тях 1728 са свързани с ваксината на BioNTech/Pfizer, 352 - с препарата на AstraZeneca, 113 - с ваксината на Moderna.

Като процент от поставените ваксини най-малко са случаите на тежки странични ефекти при ваксината на AstraZeneca, става ясно от изследването на „Паул Ерлих".

След временното преустановяване на ваксинациите с препарата на AstraZeneca, до 19 март са били регистрирани общо 14 случая на тромбози след ваксиниране, а двама пациенти са починали.

Известни са и още два съмнителни случая след ваксиниране с препарата на BioNTech/Pfizer.

В момента се извършват допълнителни изследвания, които ще покажат дали има пряка връзка между ваксинирането и настъпилите усложнения, съобщават от „Паул Ерлих".

По данни на института, от началото на ваксинационната кампания в Германия има общо 351 смъртни случая със съмнения за възможна връзка между леталния изход и ваксинирането.

Във всички тези случаи починалите са били ваксинирани няколко часа до 40 дни преди настъпването на смъртта.

От тях 286 случая са свързани с ваксината на BioNTech/Pfizer, по четири случая се падат на Moderna и AstraZeneca.

При останалите не е известно каква ваксина е била поставена на починалия впоследствие човек.

От института уточняват, че при повечето от тези 351 случая става дума за пациенти с отчасти множество съпътстващи заболявания, посочва вестник Монитор.

Обичайните странични ефекти

Що се отнася до обичайните оплаквания след имунизация - при трите ваксини се наблюдават различни реакции.

При препарата на BioNTech/Pfizer ваксинираните се оплакват най-често от болки в областта на инжекцията, от главоболие и отпадналост.

За ваксината на AstraZeneca най-характерни са грипоподобните симптоми, втрисане и температура. А при Moderna често настъпва кожен обрив.

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg