7 шокиращи факта, свързани с храни

12963
7 шокиращи факта, свързани с храни

Може би четете всички етикети, сравнявате калории и знаете наизуст хиляди рецепти.

Въпреки това, има неща, които не знаете за храните и те могат да ви изненадат:

Плодовете и зеленчуците днес са с по-малка хранителна стойност


Въпреки че плодовете и зеленчуците са някои от най-добрите източници на витамини, минерали и антиоксиданти, учени са установили, че днес те са значително по-малко хранителни, отколкото са били преди 50 години. Това се дължи на новите методи на отглеждането им, които са довели до по-бедна почва. Според учените 1 портокал от преди няколко поколения се равнява на 8 портокала днес.

Запасите от шоколад в света са на изчерпване

Продукцията на какао намалява, поради политически проблеми в държавите, които го произведат, което води до това фермерите да напускат земята си и да изоставят бизнеса.

Анализатори предвиждат недостиг на какао в света около 2014 година.

Една от най-скъпите храни в света се прави от слюнка

От хайвера до трюфелите – някои от най-скъпите храни в света се правят от съмнителни съставки.

В Китай скъп деликатес е супа от гнездо на птици. Супата се прави от специален вид гнездо, в който основна съставка е слюнката на птицата. Тези гнезда са сред най-скъпите животински продукти в Китай.

В храната ви може да има насекоми и косми и това е легално

В САЩ агенцията, която контролира храните - FDA има стандарт за това доколко части от буболечки и косми е допустимо да има в нея.

Например – при шоколада е допустимо да има 60 фрагмента от буболечки и 1 косъм от гризач на 100 гр.

Салатите в пакети може да са заразени с бактерии

Американско проучване, в което са тествани над 200 проби от салати в пакети показват, че в 39% от тях има бактерии коли.

Дъвченето не кафени зърна освежава дъха

Ако сте яли лук или чесън и нямате четка и паста за зъби под ръка, може да сдъвчете кафено зърно. Други природни освежителни за уста са листата магданоз и мента.

Шоколадът е също толкова полезен, колкото и плодовете

Черният шоколад има дори повече антиоксиданти от плодове като боровинки и нар. Избирайте обаче черен шоколад, в който какаото е най-малко 70%. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

GADNATAHRANA
# 0
00:12 | 7 December 2012
преди 1-2 месеца си купих ИЗКУСТВЕН хайвер от Маркета до нас в съставките му пишеше 4е съдърза КОСА 4есно казано не се изненадах но не съм яла нищо подобно от сорта на кексове кроасани и вафли за6тото е същото просто в днесшно време това ни е храната!
antihrist
# 1
01:09 | 23 September 2012
В САЩ агенцията, която контролира храните - FDA има стандарт за това доколко части от буболечки и косми е допустимо да има в нея. Например – при шоколада е допустимо да има 60 фрагмента от буболечки и 1 косъм от гризач на 100 гр. БАХАХАХА, тия хамериканци са ебати болните мозъци !
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg