Азиатец спечели World Top Investor 2007-2008

864
Азиатец спечели World Top Investor 2007-2008

Победителят в World Top Investor 2007-2008 Ху Хаошен направи по-добро представяне от най-добрите хедж фондове в света, като прехвърли тяхната доходност с над 700% за изминалите 12 месеца. Хаошен водеше класирането срещу конкуренцията в лицето на Ханки Гуо от Австралия с крайна доходност от 630%, Джулиан от САЩ с доходност от 555%, както и унгарските инвеститори Георги Долешал с 315% и Тамаш Цайнер със 135%.

Доходност за една година от 785% е нещо много необичайно. Според индексите на Hedge Fund Research Inc., които отразяват представянето на фондовете, техният общ индекс за 2007 се е покачил с 10.02%. За сравнение - миналата година Мария Хелена Кутиньо, учителка от Португалия, победи в състезанието с доходност от 96.57% за период от 12 месеца.

Състезанието за портфолио мениджъри се провежда в реално време, с реални средства на международните финансови пазари за период от една година. Голямата награда, спонсорирана от Saxo Bank, е управление на портфейл на стойност USD 250,000.

Победителят в WTI 2007-2008 Ху Хаошен коментира, че търгува онлайн от осем години и стратегията му е концентрирана върху продукти, които познава добре. Той търгува предимно на валутните пазари, като внимателно изучава причините за всеки успех или неуспех и увеличава използването на марджин в подходящия момент за дадена позиция.

Изключително интересна бе играта в Българската лига на състезанието, която също излъчи победител. Ивайло Андреев спечели съревнованието и взе приза на страната с постигната доходност над 29%. Върхово постижение за него в надпреварата бе ръст на портфейла с 97% в края на октомври 2007 г., но разразилата се криза на фондовите пазари върна Ивайло на изходна позиция. Той също търгува вече осма година на международните финансови пазари, като в World Top Investor инвестира само в CFD върху акции на щатски компании. Определя своя борсов стил като средносрочен и разумно рисков, като винаги търси баланс между къси и дълги позиции за управление на риска, който е неизбежен на тези пазари.

Освен признанието за най-добър портфолио мениджър в българската лига, Ивайло Андреев (на снимката) ще получи от организатора на състезанието в България - БенчМарк Финанс, възможността да управлява в рамките на една година инвестиционен портфейл на стойност 25 000 щатски долара, като ще получава всеки месец 50% от постигнатата доходност.

Българските участници присъстваха редовно в челната десетка на класацията на световно ниво, като през месец май и юни 2007 г. Александър Николов оглавяваше световната надпревара с доходност, достигнала 217%. Други изявени участници от България, пробили в челната десетка, бяха Пламен Танев, Боян Василев и Костадин Трендафилов.

Българската класация в World Top Investor наподобява тази на Испания, където отново само лидерът в местното класиране е с положителен процент доходност. В този план на сравнение похвалното за българските участници бе, че успяха след трусовете да “съживят” част от загубите си, докато колегите им от Испания - не.

Големите размествания в световната и регионалните класации се получиха по време на невижданата от 6 години борсова криза, разразила се в края на 2007 г. и началото на 2008 г., при която златото удари рекордни цени от 934 долара за тройунция, а черното злато надхвърли 100 долара за барел. Именно тези “тектонски” движения в пластовете детронираха един от най-вероятните победители в класацията – унгарецът Георги Долешал, достигнал най-висока за цялото състезание доходност от 827%. Той беше лидер от 27 юли 2007 г., като запази преднината си 6 месеца преди да бъде изместен от Ху Хаошен.

„Състезанието World Top Investor е начин да изградите репутация и да получите признание на уменията си. Състезавате се срещу трейдъри от целия свят, търгуващи на една и съща платформа, като инструментите са достъпни за всички. През тази година участниците в състезанието успяха да направят добра печалба дори при падащите пазари и с лекота прехвърлиха доходността на професионалните трейдъри”, коментира Милен Курдов от БенчМарк Финанс АД.

World Top Investor 2008-2009 отново ще бъде отворено за всеки желаещ да участва и премери сили на международните пазари. Между спонсорите на тазгодишното издание на състезанието бяха някои от водещите онлайн инвестиционни банки и брокери от цял свят - Commodity Broking Services, BenchMark Finance, Saxo Bank, Cambsite, Finexo, Buda-Cash Brókerház, TMS Brokers, Banco Best, Poteza BPD, Dif Broker и RCG FX Trader и др.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg