Имотите у нас поскъпват с 15.2% за първото тримесечие

1701
Имотите у нас поскъпват с 15.2% за първото тримесечие

Темпът на нарастване на цените на имотите в България е отбелязал значително забавяне през първото тримесечие на годината в сравнение със същото на миналата година.

У нас недвижимите имоти са поскъпнали с 15.21% за периода януари-март в сравнение със същия на миналата година, посочиха данни на Global Property Guide.

Така по повишение на цените на имотите страната ни губи първата си позиция, която заемаше през четвъртото тримесечие на миналата година с повишение от над 30%, и се нарежда на едва шеста позиция.

За сравнение през първото тримесечие на миналата година цените на имотите у нас са поскъпнали с 17.7%.

На тримесечна база, или спрямо четвъртото тримесечие на миналата година, цените на имотите в България са регистрирали повишение от 3.35%.

С най-много за първите три месеца са поскъпнали недвижимите имоти в Словакия с 29.3%, което е ускоряване на ръста им от първото тримесечие на миналата година в размер на 13.09%.

Втори по ръст за първото тримесечие се нарежда Шанхай в Китай, където имотите са поскъпнали с 28.47%, а на трета и четвърта позиция се нарежда Хонг Конг с две водещи зони, а непосредствено преди нас Сингапур със средно повишение от 15.2%.

Забавянето на темпа на повишение у нас е напълно естествено, след като имотите бяха сред най-поскъпващите в света през изминалата година.

Други фактори, въздействащи върху забавянето на ръста, е високата инфлация, предизвикваща повишение на лихвите от страна на централните банки, кризата, обхванала ипотечните пазари в световен мащаб, отливът на чуждестранни инвеститори и др.

Едва 13 страни отчитат повишение в цените на жилищата за първите три месеца на тази година от общо 34 страни, които се наблюдават и влизат в проучването, става ясно от данните.

Най-сериозен спад в цените на жилищата отчита Латвия – през месец май тази година те са били с 38% по-евтини спрямо същия период на миналата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg