Какви са съотношенията РЕ на основните пазари? (   )

1601
Какви са съотношенията РЕ на основните пазари?

Световните борси регистрираха съществено възстановяване през последната година и половина, въпреки че периодът мина под знака на дълговата криза в Европа и много от страните по периферията на ЕС отбелязаха съществени трудности.

Когато се вгледаме в съотношението цена-печалба на развитите и някои от развиващите се пазари, нещата далеч не изглеждат толкова зле.

Причината – въпреки повишението на борсовите индекси при повечето световни пазари през последната година, възстановяването в печалбите на компаниите бе с изпреварващи темпове.

В таблицата по-долу са посочени актуалните съотношения цена-печалба на водещите пазари в световен мащаб.

Индекс Страна РЕ
Dow Jones САЩ 13.44
S&P 500 САЩ 14.27
NASDAQ САЩ 17.43
FTSE 100 Великобритания 11.46
DAX Германия 14.16
CAC 40 Франция 10.39
KLC Малайзия 15.52
STI Сингапур 9.37
ASX 200 Австралия 14.97
Hang Seng Хонконг 10.01
CSI 300 Китай 13.19
JCI Индонезия 18.73
SET Тайланд 15.77
KOSPI Южна Корея 14.99
Nikkei 225 Япония 24.21
SOFIX България 5.71

Както се вижда най-ниско съотношение (като изключим България) се отличава пазарът на Сингапур, който е и единственият основен с едноцифрено съотношение в размер на 9.37.

Американският пазар, който се сочи по принцип като предпочитан от основната част от инвеститорите в световен мащаб, е със съотношения съпоставимо с това в Европа.

Широкият индекс S&P 500, приеман за барометър на световните пазари, е със съотношение от 14.27, или почти същото като на пазара в Германия с такова от 14.16.

Значително по-ниско е това съотношение във Франция при ниво от 10.39.

Развиващите се пазари се отличават с леко по-високи съотношения от тези на развитите пазари, макар и разликата да е символична и да не отразява традиционно по-добрите очаквания за развитието на тези икономики.

Съотношението цена-печалба е най-висока в Индонезия в размер на 18.73, следван от този в Малайзия с 15.52 и Тайланд с 15.77.

Ниската разлика на съотношенията при които се търгуват развитите и развиващите се пазари (или без съществена премия), до голяма степен са отражение на избягването на риск от страна на инвеститорите. В тази насока на този етап, като че ли те предпочитат да насочват своите средства към развитите пазари в усилията си да избягват по-големите рискове.

Къде е България в цялата схема. При съотношение с над 50% по-ниско от това на Китай и около една трета от това на пазара с най-висок подобен финансов коефициент. Тоест определено можем да кажем, че е налице сериозна подцененост на пазара, която до голяма степен се определя от неговата неефективност.

Естествено това само по себе си не означава, че подобна ситуация не може да се задържи още дълъг период от време, или че за повишение на съотношението причина не може да е понижаващите се печалби на компаниите, а не ръст в цените на акциите.

Чайкафарма Висококачествени лекарства АД, – профил и борсова статистика

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас