Пет от най-големите банки по активи представени в България

3347
Пет от най-големите банки по активи представени в България

Двадесетте най-големи банки в света по активи са разполагали с общо над 38.19 трлн. долара в края на 2009 г., показва класация на авторитетното британско списание The Banker.

Общо пет от двадесетте най-големи банки по активи в света развиват дейност и в България.

Най-голямата в света по този критерий към края на 2009 г. е била френската BNP Paribas с общи активи в размер на 2.96 трлн. долара, според класацията.

На второ място се нарежда Royal Bank of Scotland, която е разполагала с 2.74 трлн. долара към 31 декември 2009 г., а челната тройка се оформя от Credit Agricole Group с 2.44 трлн. долара активи. В миналогодишната класация на изданието Royal Bank of Scotland заемаше първото място.

Четвърти и пети в тазгодишното издание са HSBC Holdings и Barclays, които са разполагали с 2.36 и 2.23 трлн. долара.

В края на миналата година с активи от над 2 трлн. долара още са могли да се похвалят Bank of America (2.22 трлн. долара), Deutsche Bank (2.16 трлн. долара), JP Morgan Chase & Co (2.03 трлн. долара) и Mistsubishi UFJ Financial Group (2.02 трлн. долара), които са на 6,7,8 и 9-то място, респективно.

Челната десетка се оформя от Citigroup, чиито активи са възлизали на 1.85 трлн. долара в края на миналата година.

Местата от 10 до 15-то в тазгодишната класация са за Industrial Commercial Bank of China (1.72 трлн. долара), ING Bank (1.67 трлн. долара), Lloyds Banking Group (1.66 трлн. долара), Banco Santander (1.6 трлн. долара) и японската Mizuho Financial Group (1.55 трлн. долара).

Френската Group BPCE се нарежда на 16-та позиция с 1.48 трлн. долара активи в края на 2009 г. След нея следват Societe Generale (1.47 трлн. долара), China Construction Bank Corporation (1.40 трлн. долара), UniCredit (1.33 трлн. долара).

Швейцарската UBS, която бе една от най-силно засегнатите от кризата банки оформя челната двадесетица с активи в размер на 1.3 трлн. долара.

Така от двадесетте най-големи банки по активи в света четири са директно представени в България (BNP Paribas, ING Bank, Societe Generale, и UniCredit), докато Credit Agricole Group развива дейност в страната ни чрез Emporiki Bank.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Opinion
# 0
09:09 | 24 September 2010
Великолепна информация за класацията на банките според техните активи. Най-хубавото е, че някои от тези банки работят в България, въпреки че не са български. Този факт е достатъчно показателен за стабилността на банковата система в страната, както и за ефективността на финансовите и капиталови пазари.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg