Тринадесети сме в Европа по строителство на молове

1559
Тринадесети сме в Европа по строителство на молове

България заема 13-а позиция в международна класация за площи в търговски центрове в процес на изграждане до края на 2012 година. Анализът за моловете на Стария континент е направен от международната консултантска компания Cushman&Wakefield и представен у нас от стратегическия партньор за България и Македония Forton International.

За периода до края на 2012 г. 181 500 кв.м нови площи в търговски центрове се очаква да бъдат завършени в страната. В момента заемаме 30-о място по налични търговски площи на 1 000 души население със 67.5 кв.м./1000 души, което е значително по-ниска цифра от средната за Европа - 240 кв.м./1000 души.

„След като през предходната 2010 г. страната ни беше в Топ 5 на страните с най-голям обем новооткрити площи в търговски центрове, през 2011 г. в България не отвори врати нито един нов търговски център. Това на практика е „глътка въздух за пазара" - период, през който собствениците на проектите и наемателите търсеха печелившата формула за своя бизнес и преосмисляха плановете си за развитие", коментира пазара у нас Димитър Киферов, мениджър Търговски площи във Forton International.

„Част от проектите, които вече са изградени, преминаха през кризисен период в началото на годината, когато станахме свидетели на обтегнати отношения между наематели и наемодатели, но в момента той е стабилен и с ясна перспектива за следващите 12 до 15 месеца, през които се очаква да се появи новото предлагане. Освен по-голямо насищане, пазарът през следващата година ще се радва на нови и интересни световни наематели, оператори на нови към момента формати за забавления и също така ново поколение търговски центрове", разказва Киферов.

Страната ни бе една от деветте на Стария континент, в които през първото полугодие на 2011 г. не са завършени нови молове. В други държави, обаче, се забелязва осезаемо покачване на общите обеми - повече от 2.1 милиона кв. м са новите готови площи в европейските държави през изследвания период. Общо 71 нови търговски центъра са отворили врати от началото на годината, сочи анализът на Cushman&Wakefield. Така общият обем площи в Европа към момента се равнява на 135.1 милиона квадратни метра.

През второто полугодие на 2011 се очаква още по-голям обем проекти да излязат на пазара - 4.6 милиона кв.м. Към края на годината пазарът ще се сдобие с 26% повече площи, отколкото е имало през предходната 2010 година.

Русия и Турция се отличават като страните с най-голям обем новооткрити търговски центрове. Над 375 000 кв.м нови търговски площи са вече на разположение на руснаците, докато близо 340 000 кв.м са били открити от началото на годината в югоизточната ни съседка. По площи в процес на изграждане двете страни също заемат водещи позиции в класацията на Cushman&Wakefield - те формират общо 41% от всички строящи се на Стария континент обеми. Близо 3 милиона кв.м ще бъде площта на новите молове в Русия през следващата година и половина, докато в Турция се очакват квадратурата на новите молове да достигне 1.37 милиона кв.м.

Инвестициите в търговски центрове в Европа през първото полугодие на 2011 г. се равняват на 19.8 млрд. евро, показват още данните на Cushman&Wakefield. Тази сума е с 4% по-ниска в сравнение с предходните 6 месеца, но с 9% по-висока спрямо същия период на 2010 година.

Средните нива на възвращаемост за периода януари-юни 2011 г. бяха 7.01%, което представлява лек спад спрямо декември 2010 г., когато този процент е бил 7.08%. Очакванията на Cushman&Wakefield са нивата на възвращаемост да останат сравнително стабилни.

Според проучването на компанията, въпреки раздвижването на пазара и ръста в обемите на търговските площи в Европа, условията все още не са достатъчно устойчиви, особено в някои от страните. Търсенето на търговски площи е в пряка зависимост от потреблението на крайните клиенти, чието пълно възстановяване предстои. Някои нови проекти, планувани за първата половина на 2011 година, бяха забавени, което може да се повтори и през следващия период. Това прави дългосрочните прогнози за развитие на сегмента несигурни.

Очакванията на Cushman&Wakefield са площите в процес на изграждане да бъдат през 2012 г. общо 5.8 милиона кв.м, в резултат на редица фактори този обем може да претърпи промени.

Посетете нашата страница във facebook 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg