Най-опасните храни

7833
Най-опасните храни

„Ти си това, което ядеш", казва известната поговорка. От храната, която поглъщаме, пряко зависи нашето здраве, както и душевното ни състояние. Сентенцията е така подходяща за съвременното ни общество. Така че нека започнем да се храним правилно.

Специалисти от Института по екохигиена и токсикология, от Националната медицинска академия към украинския Институт по здравословно хранене, и от частни медицински центрове, изготвиха списък на най-опасните продукти, употребявани от човечеството. В десетката попадат познатите ни на всички газирани напитки, шоколада, майонезата, а дори и белият хляб.

Много от храните в списъка често са причина за натравяния и тежки алергични реакции, но са напълно безопасни за здравия организъм. Според лекарите всичко зависи от дозировката. Приемането на подобна храна в неголеми количества не е толкова страшно.

Чипс и газирани напитки

Не веднъж сме слушали, че чипсът е вреден. Но защо? Защото чипсът е смес от въглехидрати и мазнини, обвити от оцветители и заместители на вкусове. При направата на чипс могат да се образуват много канцерогенни вещества. Хидрогенираните мазнини водят до увеличаване нивото на холестерола в кръвта, което повишава риска от инфаркт и инсулт.

Сладките газирани напитки са смес от захар, химия и газове. Те могат да съдържат аспартам (E951), който е изкуствен заместител на захарта. Фелатанина, който се съдържа в аспартама, променя прага на чувствителност, като при употребата му в големи дози може да се развие маниакална депресия, пристъпи на паника, гняв и насилие.

Но най-важното е, че газираната напитка с аспартам не утолява жаждата. Слюнката успява трудно да отстрани остатъчния подсладител от лигавицата, поради което, след употребата на напитката, остава усещането, че по лигавицата остава нещо. Аспартамът се съдържа и в разтворимите витамини, които хората пият, за да бъдат по-здрави. Когато купувате напитка, на чийто етикет пише „без захар", тя най-вероятно съдържа аспартам. Така, мислейки си, че купуваме нещо диетично, ние си вредим още повече.

На практика се получава така, че напитките с аспартам възбуждат жажда, а не я утоляват. За това най-добре е изобщо да не пиете газирани напитки, но ако все пак пиете кола, то е задължително да я съчетавате с вода.

Освен това, използваният като консервант натриев бензоат (E211), инхибира ензимите, което води до нарушаване на обмена на веществата и затлъстяване.

Колбаси

Кренвирши, наденици, колбаси и др. Все неща, които най-често пазаруваме и в които има повече ароматизатори и оцветители, отколкото месо.

Тук е редно да се спомене също така, че пушеното месо и риба също могат да бъдат вредни и попадат в канцерогенния списък на храни. Опасните вещества могат да се образуват при обработката под формата на бензопирен.

Освен това, все повече производители преминават към генно-модифицирани суровини. Така например, трансгенната соя в съставките на кренвиршите и колбасите може да представлява 80%. А едно парче пушена наденица съдържа толкова фенолни съединения, колкото вдишвате за цяла година в града. Фенолът е крайно токсичен!

Плодове и зеленчуци, продукти с консерванти

Дори най-полезните и натурални продукти могат да са вредни, ако са расли до шосета или заводи. Със зеленчуцитете в организма може да попадне безнопирен и други, предизвикващи рак вещества.

Що се отнася до консервантите, те могат да съдържат натриев глутаминат. Натравянето с това вещество води до главоболие, спазми и дори нарушен обмен на вещества.

Маргарин, сладкиши и зърнени храни

Маргаринът, тази трансгенна мазнина, е сред най-опасните видове мазнини. За човека са опасни всички продукти с негово съдържание. Това са сладкиши, торти с крем, бутеризделя. Прекалената ни любов към наситените със захар и мазнина продукти на практика гарантират нарушена обмяна на веществата и излишни килограми.

Зърнените изделия и в частност белият хляб попадат в списъка затова, че често предизвикват заболяването целиакия. Симптомите се колебаят от проблеми с червата до диабет и безплодие.

Кафе и енергийни напитки, мляко

Две-три чаши на ден, не повече. Толкова може да си позволи един възрастен организъм, без да рискува изтощаване на нервната си система. Кафето ускорява сърдечният ритъм, като може да доведе до сърцебиене и главобол.

А с енергийните напитки е най-добре изобщо да не злоупотребявате. И досега учените не са изяснили пълния им състав. Още повече, че през последните години растат регистрираните случаи на летален изход заради сърдечна недостатъчност след употребата на подобни напитки.

Млякото, както и хлябът, често може да са несъвместим продукт. Някои хора могат да имат проблеми при усвояването на млечния протеин, като дори може да се стигне до летален изход.

Домашни консерви и сладолед

Ако съхранявате бурканите по всички правила - спазвате дозировката на продуктите и не пренебрегвате елементарните правила за хранителна безопасност (правилна стерилизация, саламура) може да ядете без притеснение киселите краставички и домати. В противен случай човек може да стане жертва на отравяне с плесен и други бактерии.

Сладоледът, на свой ред, съдържа овкусители и ароматизатори, които могат да забавят обмена на веществата. А това, най-малкото, може да повиши риска от излишни килограми.

Дъвчащи бонбони, сладки бонбони

Съдържат голямо количество захар, химични добавки, оцветители и т.н. С една дума - никаква полза. Тези бонбони могат да предизвикат гастрит и други заболявания на стомашно-чревния тракт, както и различни болести при зъбите и венците, за които рекламите по телевизорите на пасти за зъби ни напомнят непрестанно.

Шоколадови десертчета

Представете си веднага Snikers или Mars. От какво са направени? Ще кажете от ядки, карамел, нуга и шоколад. Да, ама не. На първо място това е калорийна бомба, в съчетание с химически добавки, генномодифицирани продукти, оцветители и ароматизатори.

Така че „ползата" от сладкишчетата се вижда по лицето...

Майонеза

Майонезата е пълна с ненаситени мазнини, които са канцерогенни и освен това предизвикват повишен холестерол. Не трябва да се яде майонеза, особено в пластмасова опаковка. Знаете ли, че киселината отделя от пластмасата едни от най-опасните вещества, които влизат незабелязано в нашия стомах при овкусяване на яденето.

Майонезата съдържа много консерванти и стабилизатори.

Към вредните храни попада и кетчупът, различните сосове. Те са пълни с оцветители и вкусови заместители.

Бързо хранене

Tова са различни тестени изделия, сандвичи, хамбургери, или всички храни, включително и пържените картофки, които се пържат, или имат пържени съставки. Проблемът, че приготвянето става в една и съща мазнина, която не бива често сменяна. Резултатът е също канцерогенен.

С годините хранене с такива неща, се стига до нарушения при храносмилането - колит, гастрит, киселини, запек и др.

Другата разновидност на бързата храна - чипсът, бисквитки, ядки, шоколадови десертчета и прочие (любима храна на децата) също могат да доведе с годините до различни болести и затлъстяване.

Диетолозите по целия свят са уверени, че храненето определя продължителността и качеството на живот на детето. А вкусовите навици си остават за целия живот. Така че постарайте се да приучите детето си още в ранна детска възраст на здравословна и полезна храна, като не му позволявате да злоупотребява с шоколад и други, споменати в списъка.

Станете наш почитател във Facebook

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

hgf
# 0
14:11 | 18 November 2011
Едно виждане за Мононатриев глутамат. Бива изкуствен и естествен, като изкуствения е "чист" или несвързан, а естествения - "свързан" в състава на белтъците от растителен произход. Мононатриевия глутамат е силен невромедиатор. Повишава способността на мозъка за "асоцииране", чрез активация на синапсите. Едно грубо сравнение: Да се прекалява с чист Мононатриев глутамат е като се излее 1л бензин в горяща печка изведнъж, вместо да се сложат 10кг дърва едно след друго. Силната концентрация би могла да увреди мозъчните синапси и да намали способността за преценка и асоциране, което би на нормален език се нарича "оглупяване". Както винаги лекарството е в дозата, както и отровата.
petya koleva
# 1
13:05 | 25 May 2011
Mai samo jito ni ostava da qdem :-) ,no prigotveno v kashti za da ne navredi
ngvg1
# 2
09:09 | 25 September 2010
breee ! to vsiaka hrana se okaza vredna.zna4i da,gladuvame zada,sme zdravi !! mnogo polezna statia gladuvaite zada,set zdravi.tazi statia sigorno ia napisa niakoi politik.
dora1007
# 3
22:06 | 25 June 2010
togava kakvo da yadem?Samo zelen4uk i plod ne me hranyat,a i te sadurjat vredni ve6testva,za6toto gi toryat i pruskat!
Martina
# 4
11:05 | 26 May 2010
Ako napravite sega i edna statiq s poleznite hrani cena nqma da imate :)
Martina
# 5
11:05 | 26 May 2010
Ami az se 4udq ostana li ne6to, koeto stava za qdene ve4e-ina4e statiqta e mnogo hubava i dano pove4e hora se stremqt da se hrant po-pravilno sled kato q pro4etat :)
df
# 6
19:05 | 18 May 2010
to kakvo ostana koeto da ne e vredno
Мосю Льоклер
# 7
08:05 | 18 May 2010
Не, няма безвредна храна вече! Нали трябва да има повече хляб и за мосю Льоклер!
TOp Gun
# 8
21:05 | 17 May 2010
Чакай бе, то остана ли някоя храна която може да ядем и е безвредна?! Щом млякото и зеленчуците са опасни ..........
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg