Най-странните гръцки деликатеси

24961
Най-странните гръцки деликатеси

© Pixabay/Instagram

Вкусът е толкова субективен, колкото и красотата. Затова някои храни, които са много често срещани в определена култура, се смятат за странни от чужденците.

Колкото и Гърция да ни е близка, като територия и кухня, и в южната ни съседка има определени ястия, които голяма част от българите не биха опитали.

Някои от тези храни се консумират само по време на специални поводи и празници, докато други се срещат само в определена област.

Вижте класация на най-странните гръцки деликатеси, съставена от GreekReporter:

Охлюви, изпържени в черупката си със сол, може и да ви звучат странно като ястие, но са вкусни и се смятат за голям деликатес в Гърция.


Супата пацас е традиция в Гърция и е обичана от много хора. В нея се включват животински крака и идва в Гърция от Турция през 20-те години на 20 век. Вече се досещате, че е вариация на нашата пача. И съседите ни я смятат за класическо лекарство срещу махмурлук през зимата.

 

Winter comfort food. Fakes, kotosoupa, psarosoupa all made in house from scratch #oliveoilandbutter #kingsville #greeksoup #fakes

Публикация, споделена от Olive Oil & Buttεr (@oliveoilandbutter) на


Ще имате много възможности за дегустация на агнешки главички, ако посетитеГърция за Великден. Мозъкът на агнето се счита за най-добрата част от главата. Друга част, която се счита за деликатес, е езикът.

Най-добрата храна в 50 държави по света От Мексико до ОАЕ

Кокореци е ястие, съставено от агнешко месо и натъпкано в червата на животното. То включва още сърца, черен дроб, далак и обикновено се сервира на Великден.

 

#kontosouvli & #kokoretsi #pasxa

Публикация, споделена от Nick Kotsonis (@nkotsonis) на


Сплинантеро гърците наричат сладка наденица от овнешко месо, изпечена на въглени, която е традиционна за района на Тесалия.

 

#kokoretsi - forbidden by the EU #splinantero - forbidden by the EU #frygadeli - forbidden by the EU #kefi - forbidden by the EU #glenti - forbidden by the EU #greekway - forbidden by the EU #anywayfuckEU #happyeaster

Публикация, споделена от Θεόδωρος Κανδηλιώτης (@theodoroskandiliotis) на


Ахиносалата се състои от вътрешната част на морски таралежи. Тя се смята за летен деликатес и обикновено се среща в таверни, предлагащи морски дарове.

 

#seafood#seaurchinsalad#seabreezeonadish#rhodes

Публикация, споделена от Dimitra Christidi (@kimwlos) на


Пържен октопод в мастилена обвивка е рядко ястие, приготвяно главно на остров Калмас. Мастилните обвивки се отстраняват внимателно от октопода, после се варят и след това се изпържват.

Гаврос Маринатос е ястие от сурова малка риба, маринована в сол и специални подправки. Обикновено е придружена с узо. Понякога вместо с риба гаврос можете да намерите това ястие, приготвено със сардини.

 

#iateitall #gavrosmarinatos

Публикация, споделена от eva topalidou (@rdeco_me) на


Каридаки на гръцки означава орех и, както се подразбира, е десерт, който се прави с цели орехи.

 

Καρυδάκι #foodstyling #foodblog #foodphotography #instachef #pastry #greekrecipes #tradition #karidaki #γλυκοκουταλιου #lifokitchen #greece #proudchef

Публикация, споделена от Theoxaric (@theoxaric) на

 
Калтсоуния е тестен десерт със сирене, мед и канела. В зависимост от начина, по който са сгънати, те могат да бъдат печени или пържени. Можете да ги откриете на остров Крит.


Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас