Най-странните гръцки деликатеси

23421
Най-странните гръцки деликатеси

© Pixabay/Instagram

Вкусът е толкова субективен, колкото и красотата. Затова някои храни, които са много често срещани в определена култура, се смятат за странни от чужденците.

Колкото и Гърция да ни е близка, като територия и кухня, и в южната ни съседка има определени ястия, които голяма част от българите не биха опитали.

Някои от тези храни се консумират само по време на специални поводи и празници, докато други се срещат само в определена област.

Вижте класация на най-странните гръцки деликатеси, съставена от GreekReporter:

Охлюви, изпържени в черупката си със сол, може и да ви звучат странно като ястие, но са вкусни и се смятат за голям деликатес в Гърция.


Супата пацас е традиция в Гърция и е обичана от много хора. В нея се включват животински крака и идва в Гърция от Турция през 20-те години на 20 век. Вече се досещате, че е вариация на нашата пача. И съседите ни я смятат за класическо лекарство срещу махмурлук през зимата.

 

Winter comfort food. Fakes, kotosoupa, psarosoupa all made in house from scratch #oliveoilandbutter #kingsville #greeksoup #fakes

Публикация, споделена от Olive Oil & Buttεr (@oliveoilandbutter) на


Ще имате много възможности за дегустация на агнешки главички, ако посетитеГърция за Великден. Мозъкът на агнето се счита за най-добрата част от главата. Друга част, която се счита за деликатес, е езикът.

Най-добрата храна в 50 държави по света От Мексико до ОАЕ

Кокореци е ястие, съставено от агнешко месо и натъпкано в червата на животното. То включва още сърца, черен дроб, далак и обикновено се сервира на Великден.

 

#kontosouvli & #kokoretsi #pasxa

Публикация, споделена от Nick Kotsonis (@nkotsonis) на


Сплинантеро гърците наричат сладка наденица от овнешко месо, изпечена на въглени, която е традиционна за района на Тесалия.

 

#kokoretsi - forbidden by the EU #splinantero - forbidden by the EU #frygadeli - forbidden by the EU #kefi - forbidden by the EU #glenti - forbidden by the EU #greekway - forbidden by the EU #anywayfuckEU #happyeaster

Публикация, споделена от Θεόδωρος Κανδηλιώτης (@theodoroskandiliotis) на


Ахиносалата се състои от вътрешната част на морски таралежи. Тя се смята за летен деликатес и обикновено се среща в таверни, предлагащи морски дарове.

 

#seafood#seaurchinsalad#seabreezeonadish#rhodes

Публикация, споделена от Dimitra Christidi (@kimwlos) на


Пържен октопод в мастилена обвивка е рядко ястие, приготвяно главно на остров Калмас. Мастилните обвивки се отстраняват внимателно от октопода, после се варят и след това се изпържват.

Гаврос Маринатос е ястие от сурова малка риба, маринована в сол и специални подправки. Обикновено е придружена с узо. Понякога вместо с риба гаврос можете да намерите това ястие, приготвено със сардини.

 

#iateitall #gavrosmarinatos

Публикация, споделена от eva topalidou (@rdeco_me) на


Каридаки на гръцки означава орех и, както се подразбира, е десерт, който се прави с цели орехи.

 

Καρυδάκι #foodstyling #foodblog #foodphotography #instachef #pastry #greekrecipes #tradition #karidaki #γλυκοκουταλιου #lifokitchen #greece #proudchef

Публикация, споделена от Theoxaric (@theoxaric) на

 
Калтсоуния е тестен десерт със сирене, мед и канела. В зависимост от начина, по който са сгънати, те могат да бъдат печени или пържени. Можете да ги откриете на остров Крит.


Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg