12 здравословни и вкусни алтернативи на картофения чипс
Картофеният чипс е вкусен и пристрастяващ, но е и в списъка с най-вредните храни в света. Той е с високо съдържание на транс мазнини и натрий и е пълен с калории.
И понеже няма човек, който да не обича чипс, вижте някои здравословни алтернативи, с които да го замените, когато ви се прииска да отворите поредния пакет.
Те също са вкусни, както и лесни за приготвяне:
Чипс от цвекло
Заради високото съдържание на антиоксиданти чипсът от цвекло е една от най-добрите алтернативи на картофения.
Той понижава кръвното налягане и намалява риска от сърдечни атаки. Комбинирайте го с подходящ сос и ще се убедите, че е вкусно.
Бананов чипс
Когато сте зажаднели за нещо вкусно и хрупкаво, направете си бананов чипс вместо да си купувате картофен.
Бананите са пълни с фибри и калий, те са отличен източник на енергия.
По-лесно е да хапнете пресен банан, но ако имате малко свободно време, опитайте се да направите бананов чипс у дома. Със сигурност децата ви ще се влюбят в тази здравословна закуска.
Тофу чипс
Домашно приготвените чипсове от тофу са изключително здравословни и диетични. Те са с ниско съдържание на калории и мазнини и високо съдържание на протеин.
В началото може да ви се видят малко безвкусни, но винаги можете да добавите към тях от любимия си сос и подправки.
Вижте още: 12 от най-вредните полуфабрикати, които не бива да си купуваме
Тортила чипс
Въпреки че можете да си купите тортила чипс от магазина, винаги е по-добре да си направите у дома.
Преди да купите питките тортила, задължително проверете дали не съдържат прекалено много сол и масло, което автоматично ги превръща в калорийна бомба.
Другият вариант е да ги омесите сами. Домашно приготвеният тортила чипс е по-здравословен и по-вкусен – и винаги знаете какво сте сложили в него.
Таро чипс
У нас растението се нарича трилистник и не е популярно като храна.
Белите му корени, които са годни за консумация след термична обработка (сурови са токсични), са с високо съдържание на фибри и витамин E.
Този тип чипс е популярен в азиатските страни, но можете да го направите и в собствената ви кухня.
Пита чипс
Това ястие е най-близо до картофения чипс. Значителнатата разлика е, че то е по-вкусно и по-здравословно, особено когато е подправено с канела или чесън.
За да приготвите този чипс, трябва да нарежете една питка хляб на по-малки парчета и да ги запечете под грила, докато станат хрупкави.
Можете да ги хапвате със салса или гуакамоле. Най-здравословният вариант е, ако пита чипсът е пълнозърнест.
Чипс от зеле
Зелето е богат източник на магнезий, калций, витамини A, C и K.
За да си направите чипс от него, трябва само да поставите нарязани зелеви листа, поръсени със зехтин, във фурната и вашата хрупкава и здравословна закуска е готова.
Чипс от патладжани
Патладжанът е пълен с важни витамини и минерали и е чудесен източник на диетични фибри.
Една чаша варен патладжан съдържа около 5.2% от препоръчителните количества витамини B1, B6 и C.
Поръсете колелцата зеленчук с черен пипер и сол, добавете магданоз, чесън, пармезан и копър, изпечете ги и чипсът от патладжан е готов.
Чипс от манго
Има много начини и причини да ядете манго. То е с високо съдържание на витамин С, пектин и фибри, които контролират нивата на холестерола. Освен това, за разлика от картофения чипс, е богато на полезни мазнини.
Ако искате да направите манго чипс у дома, загрейте фурната до 100° C, поставете тънки филийки манго върху тава за печене, покрита с хартия за печене и оставете във фурната за около 45 минути.
След това ги обърнете и печете още 30 минути.
Морковен чипс
Морковите могат да се похвалят с много ползи за здравето заради високото си съдържание на витамин А.
Те гонят рака, пазят кожата ни здрава и красива, забавят стареенето.
Морковеният чипс е една от най-здравословните алтернативи на картофения.
Преди да изпечете морковите във фурната, добавете индийско орехче и канела, за да ги направите още по-вкусни.
Вижте още: Това са 10 от най-тлъстите храни
Чипс от тиквички
У нас това ястие е по-познато като „тиквички по гръцки“.
Зеленият зеленчук е отличен източник на витамин B и прави кожата ни гладка, а косите лъскави.
Чипсът от тиквички е с малко калории и се приготвя бързо и лесно. Просто изпечете тънки филийки тиквички с малко черен пипер, сол и зехтин.
Можете да ги натопите в яйчен белтък, галета и черен пипер и да ги сложите във фурната за около 20 минути – по 10 за всяка страна.
Чипс от ябълки
Всеки знае за здравословните ползи от ябълките. Те свалят нивата на холестерола, намаляват риска от диабет и рак на панкреаса, стимулират имунната система.
Въпреки че ябълковият чипс не се прави бързо – трябва да го печете в продължение на около 2 часа, той е много вкусен.