Сериозен проблем пред България

10417
Сериозен проблем пред България

© Pixabay.com

В голяма част от страните по света се наблюдава спад на раждаемостта и повишение на продължителността на живот. Застаряващото население обаче води след себе си по-високи разходи за здравеопазване и пенсии, докато броят на работещите и плащащи данъци отчита спад.

Резултатът от тези тенденции е налице и в бъдеще част от държавите по света ще изпитват трудности с прекалено малкото работещи хора.

Демографи споделят, че единственият начин да спрем спада на населението е да отчитаме по 2.2 раждания на всяка жена.


Проблемът е особено сериозен в страни, като Южна Корея, САЩ, Япония и България, която заема челната позиция.

България сред страните с най-ниска продължителност на живота в ЕСОчакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната, изчислена за периода 2015 - 2017 г., е 74.8 години.

Населението у нас се очаква да намалее с 23% до 2050 г., когато у нас ще живеят едва 5.4 млн. души, посочва Quartz.

Спадът се дължи, както на емиграцията, така и на ниската раждаемост, която по последни данни е само 1.46 деца на всяка жена в детеродна възраст.

Най-бедният член на ЕС скоро може да има население, колкото в края на Втората световна война, отбеляза наскоро Bloomberg в свой материал.

Подобен проблем имат и други държави от Европа. Населението на Латвия ще се понижи с 22% до 2050 г., а това на Молдова и Украйна - със съответно 19 и 18%.

В Хърватия, Литва и Румъния се очаква спад от 17 на сто до 2050 г., показаха наскоро данни на ООН.

Близо една трета от българите живеят в материални лишения През 2017 г. линията на бедността в България се увеличава с близо 14% спрямо предходната година

Раждаемостта днес е най-ниска в Сингапур (0.83 деца), а в Южна Корея жените раждат най-късно първото си дете – на 31.1 г. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg