Раждаемостта в Съединените щати падна до рекордно ниско ниво през последната година, показва статистиката на американския Център по здравеопазване и превенция, цитирана от Marketwatch.

Броят на бебетата, които са се родили отвъд Океана през 2017 г., е най-ниският за последните 30 години - общо 3.85 милиона. Това е с 2% по-малко от родените деца през 2016 г. и най-ниският брой от 1987 г. насам.

Общият коефициент на раждаемост при жените от 15- до 44-годишна възраст пада до малко над 60 деца на 1000 души. Това е най-ниското регистрирано равнище, откакто правителството започва да изчислява този показател пред повече от век. Ако се смята на база общото население на страната, коефициентът достига 11.8 промила.

Данните показват, че много от жените, които в годините на кризата от 2007-2009 г. са взели решение да отложат майчинството си във времето, изцяло са се отказали от тази стъпка.

Според Кенет Джонсън от катедрата по демография към университета в Ню Хемпшир, след кризата са били родени с 4.8 милиона по-малко деца, които са щели да се появят на бял свят, ако раждаемостта се беше запазила на предкризисните си нива.

"Всяка година очаквам раждаемостта да започне да се покачва, но това така и не се случва", коментира той пред Marketwatch.

Тази тенденция може допълнително да влоши проблемите в Съединените щати, свързани със застаряването на населението.

Много от т. нар. "бейбибумъри" (хората, родени в периода от края на 40-те до началото на 60-те години) вече са в пенсионна или предпенсионна възраст, което означава, че социалната и здравната система ще се финансират от вноските на все по-малко работещи американци. Този процес ще постави под сериозен натиск държавния бюджет в следващите десетилетия, пише още изданието.

Интересно е сравнението със ситуацията в България, където през 2017 г. също беше отчетена най-ниската раждаемост от 1945 г. насам. Коефициентът на раждаемост у нас е 9 промила, или по 9 новородени деца на хиляда души.

Само една държава в Европейския съюз може да се "похвали" с по-ниски показатели и това е Италия (със 7.8). Средно за Общността коефициентът на раждаемост е малко над 10 промила, като лидер е Ирландия с 13.4.