Алтерко с над 56% годишен ръст на консолидираните приходи от продажби

624
Алтерко с над 56% годишен ръст на консолидираните приходи от продажби

Волфганг Кирш и Димитър Димитров - съизпълнителни директори на Алтерко

Лидерът на пазара на IoT устройства Алтерко публикува предварителни данни за резултатите през 2022 г., които показват, че консолидираните приходи на годишна база от продажбата на устройства и свързаните с тях услуги са нараснали с 56,1%. спрямо 2021 г., съобщи компанията.
 
Отчетените приходи на Алтерко възлизат на 47,5 млн. евро (92,9 млн. лева*) съгласно предварителните данни към края на четвъртото тримесечие на 2022 г. на консолидирана база. С тези резултати Алтерко надвишава прогнозните 45-46 млн. евро приходи от продажби за 2022 г.
 
Постижението на компанията се дължи на двете ѝ основни марки – Shelly и MyKi. Под марката Shelly се предлагат устройства за автоматизация на дома и офиса, които се продават успешно в над 100 държави. Приходите от продажби на устройства Shelly достигат 45,2 млн. евро (88,4 млн. лева). Нарастването само за една година е от 60% спрямо 2021 г.
 
Другият бранд в портфолиото на компанията е MyKi, под чието име се произвеждат изключително удобните и полезни смартчасовници за деца и тракери за възрастни хора, домашни любимци и лични вещи. Приходите от тези устройства бележат ръст от 20,6%, достигайки 2,2 млн. евро (4,3 млн. лева).
 
Дружеството ще оповести окончателни данни за финансовите си резултати на консолидирана база за четвъртото тримесечие на 2022 г. на 1 март 2023 г., а консолидираните годишни финансови резултати за 2022 г. ще бъдат публикувани на 28 април 2023 г.
 
„Щастлив съм, че постигнахме тези резултати във времена на турбулентност и глобална криза. Усилията, които положи целият ни екип, дадоха своето отражение. Винаги сме се стремели да предложим на нашите клиенти най-модерните технологии за умни домове, които едновременно са лесни за ползване, енергоспестяващи и най-вече достъпни за всички“, казва Димитър Димитров, съизпълнителен директор на Алтерко.
 
„Измина една изключително успешна година за нас. Инвестициите, които направихме в иновации и развойна дейност, допринесоха за това Алтерко да бъде сред водещите производители на IoT устройства. Вярвам, че фокусът ни, който поставя нуждите на клиентите на първо място, е един от основните фактори за цялостния растеж на компанията.“, допълни Волфганг Кирш, съизпълнителен директор на Алтерко.
 
От началото на 2023 г. акциите на Алтерко АД вече се търгуват на Premium сегмента на Основен пазар BSE на БФБ.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg