Ал. Николов: Едно наум за позитивизма на пазарите

2349
Ал. Николов: Едно наум за позитивизма на пазарите

Днес картината на глобалните пазари изглежда по-позитивна, спрямо един месец назад. Разбира се, остават някои рискове, които ни карат да бъдем внимателни и през следващите един-два месеца, докато не получим по-категорично потвърждение, че средносрочните тенденции са позитивни.

Пазарите в Източна Европа, в сравнителен аспект, можем да очакваме - както при ръст, така и при спад на глобалните пазари, да се представят по-силно от тях, което е именно и основанието ни да разчитаме и на добро представяне на нашите портфейли. Това се казва в най-новия коментар на Александър Николов, портфолио мениджър в Карол Капитал Мениджмънт, „Формира ли пазарът дъно на 1 юли 2010 г.?"

САЩ

„Силното поскъпване през юли успя да премести цените обратно над дългосрочните средни стойности - 100, 150, 200-те средни стойности за индекса и макар че S&P 500 още не е преминал над върха си от юни, което ниво от 1 130-1 135 пункта е съвсем близо, картината в момента все пак е по-позитивна от тази, която имахме преди един месец," коментира Александър Николов.

Междувременно индексът Dow Jones вече успя да премине над юнския връх, но пък друг един от основните индекси - NASDAQ е далеч от върха си през юни. Това показва, че движението нагоре на този етап е още селективно, не е обхванало широко всички акции, което пък от своя страна ни кара да бъдем внимателни. Тоест това може и да не е началото на ново силно движение нагоре, а би могло да бъде единствено поскъпване по време на една по-сериозна и по-продължителна странична консолидация с нов натиск надолу вероятно през следващите месеци, предупреди портфолио мениджърът.

„Така че картината на глобалните пазари не е еднозначно позитивна, но тя е много по-положителна спрямо тази отпреди месец. Бих казал неутрална към момента, с много аргументи, които сочат, че пазарът може би е формирал дъно на 1 юли и в същото време с аргументи и за това, че не може да се изключи ново поевтиняване до дъната от началото на юли," обобщи накратко Александър Николов казаното вече по-горе.

Източна Европа

Преди месец портфолио мениджърът отбеляза в своя коментар, че пазарите от Източна Европа показваха сравнителна сила, спрямо развитите пазари. Това е и причината фондовете на Карол Капитал Мениджмънт - Адванс IPO Фонд и Адванс Източна Европа, да бъдат все още на челни позиции по доходност сред фондовете в България с 8.0-9.0% доходност от началото на годината.

Но дали казаното дотук за сравнителната сила на източните пазари, спрямо глобалните, продължава да е валидно?

Русия

Спадът в края на юни и началото на юли при MICEX остана солидно над дъното на индекса от май, което именно демонстрира и тази сравнителна сила, за която вече стана въпрос преди месец.

„Картината, пак да повторя, не е еднозначно позитивна, въпреки че руските акции успяха да преминат над юнския връх. Движението нагоре не е много впечатляващо, така че отново не можем да бъдем крайно позитивни за руския пазар," коментира Александър Николов.

Според него от голямо значение в случая играе и цената на петрола. Суровината сега е много силна, но при един нов спад на глобалните пазари, петролът най-вероятно също ще се окаже под натиск. „Картината не е еднозначно позитивна, но сравнителната сила на най-големия пазар в Източна Европа спрямо развитите пазари остава, което ни кара да бъдем оптимисти за това, че руският пазар, а и по-големите в Източна Европа, ще се представят по-силно, отколкото глобалните пазари," предположи още Александър Николов.

Румъния

И в графиката на румънския индекс BET отново може да се види много по-силното представяне на този пазар от Източна Европа. Пазарът остана далеч над дъното си от май при спада през юни и първите дни на юли, и последващата стабилизация през изминалия месец доведе до силно поскъпване през последната седмица, седмица и половина.

„Картината тук е позитивна. Имаме ясни нива, които можем да следим. Това са нивата около 5 300 пункта отгоре и около 4 600 пункта отдолу. Докато тези нива са в сила, шансовете са за по-нататъшна странична консолидация и впоследствие възходящ пробив. Така че ние сме позитивни за този голям пазар," посочи Александър Николов.

Най-неликвидните пазари в региона - България и Сърбия

„Дори и тези два пазара показват известна сила през последните седмица - две.

Безспорно низходящото движение при SOFIX от септември 2009 г. продължава да бъде валиден," коментира портфолио мениджърът. „Натискът остава, но това, което се забеляза през последния месец е отслабване на низходящия натиск и вероятно индексът навлезе в момента в една фаза на странична консолидация. Разбира се, тук не можем да кажем, че трендът ще се смени скоро. Шансовете са да видим и по-ниски впоследствие, но при всички случаи имаме известно стабилизиране през последния месец и нещо," каза Николов.

Сръбският индекс BELEX 15 остава сравнително стабилен през последния месец. Макар и при изключително ниски обеми, което е негативно, все пак според Николов това е първата стъпка към смяна на тренда. Трендът е надолу, но най-малкото поне се е забавил, посочи в заключение той.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ra4eto
# 0
20:08 | 5 August 2010
смешник
evala na slujitelia na karol :P
# 1
18:08 | 5 August 2010
bravo na karolci, pone edin ot tiah nameri sili da zashtiti sasheto...samo che komentarite po-dolu kazvat istinata, za razlika ot lozunga na slujitelia na karol...faktite sa, nito edna poznata prognoza...i poddarjane na akciata saf magelan, koeto e "chudno" drujestvo dori za BFB
Диверсифицирани активи от преди кризата
# 2
15:08 | 5 August 2010
Коментарът на г-н А.Николов за търговията на фондовата борса е доста компетентен и професионален. Точни прогнози на този вид пазари не могат да се правят, но има общо икономически закономерности, които влияят върху цената на търгуваните ценни книжа. Повечето от коментарите са доста иронични, но в света на парите е било винаги така. Компетентността и професионализмът пораждат завист и злоба, особено в България. Поздрави за г-н А. Николов, както и за екипа на Профит.бг.
клиент
# 3
13:08 | 5 August 2010
аз пък питам Профит защо дава им дава трибуна, като те отдавна се дискредитираха с несбъднати прогнози...Факт е, че нямат нито една сбъдната
възмутен
# 4
13:08 | 5 August 2010
тези малоумници ли изсипват без да търсят цена!? КФН защо не се погрижи за клиентите на Карол, с чиито пари явно е че гурутата се забавляват
спортист
# 5
13:08 | 5 August 2010
КФН трябва да зададе някакъв минимум върху, който да почива даден анализ, иначе Карол както виждат нещата, ще трябва всеки военен пенсионер с 12 заплати, изкарал курс при иво груев да започне да управлява пари..Резултатите са ясни на всички..на върха този момък чакаше софикс 5400, после бяха някакакви стойности близки до 100 май, след това над 600 сега пак надолу, вече му ги забравих докъде....Въпроса на загадката е, кога е позна Сашко и Карол!? и отговора е: НИТО ВЕДНЪЖ!!!
vute
# 6
13:08 | 5 August 2010
Сашо , знам че четеш коментарите .Затова те поздравявам за прогнозата за .... времето .нали така . ако някой не вярва : Ал.Николов:Юни ще бъде по добър от май.
gadatel
# 7
13:08 | 5 August 2010
da, pri saf magelan ubiha ribata....grafikata mu gi govori che shte raste...nenormalnici sa teia ot karol i gi ostaviat i stajanti da imat...kade blee Boyko ta gi ostavia taka da rushat obrazovanieto?!
Аз
# 8
13:08 | 5 August 2010
По гръб не пада, дори пред фактите.
dmk
# 9
12:08 | 5 August 2010
да си погледне пак графиката.Нивото на съпротива вече е ниви на подкрепа , ако затвори така
nane
# 10
12:08 | 5 August 2010
тоя като му гледам грозната физиономия явно не е с български корен а по скоро с влашки призход .да ходи у влашко и там да ги учи на технически анализ .А каролци да гледат САФ Магелан и да си имат едно наум
gadatel
# 11
12:08 | 5 August 2010
aideee, hvarliha boba teia pak...sashko polzval uslugite na MAG Mariela
nenormalnici
# 12
12:08 | 5 August 2010
abe shte she da e smeshno, ama e mnogo tajno...naistina toia pich e triabvalo da zavarshi arhitektura, a ne economics..tam shte chertae, she gleda
Поздравления за резила
# 13
12:08 | 5 August 2010
момчета, нека някой да преведе този свободен текст и да го сенднем на bloomberg и на други финансови сайтове, да им кажем какви гурута имаме и да им обясним че това не писано от възпитаници на икономически техникум в 9 клас...Поне ще падне смях, а може като видят какви сме идиоти, да дойдат на БФБ да направят пари за сметка на Карол и пенсиите...Голямо шоу ей
наблюдател
# 14
12:08 | 5 August 2010
ама тоя верно иска на базата на индекс и графиката му да убеди да се инвестира на даден пазар..Абе луд, ако отидеш при големи инвестиционни банки с това писание, ще те изхвърли охраната им. Никъде не виждам, макроикономически показатели, анализ на политическият риск, разглеждане на определени дружества, задлъжнялост, износ-внос..ама това е адски несериозно, чак обижда вече...Ст. Каролев не му пука за посредника си, което е очевидно, как клиенти ще се появят при тях с това несериозно отношение!?
невярващ
# 15
12:08 | 5 August 2010
ненормалник, изсипват яко по позициите..без да се интересуват от цени..по 500 бр. при монбат винаги са те...Може ли да управляваш пари с техн. анализ, който се използва само за обучение и за демо игри..Кое голямо УД по света или инв. банка използва техн. анализ!?! Никъде!! След като нямат позната прогноза, кои им дава трибуна на тея!? сега се чудят какво става. Гърци ли са, Булбанк ли са, Доверие ли!? ще влезнат последни, но на тях не им дреме...Клиентите ще го отнесат отново
exatoh
# 16
12:08 | 5 August 2010
"Ал. Николов: Едно наум за потивизма на пазарите" сигурно идва от пот
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg