Б. Павлов: Оживление на борсата през есента

1335
Б. Павлов: Оживление на борсата през есента

"В сряда се очаква НСИ да публикува експресни данни за БВП през първото тримесечие на 2010 г. , както данни за инфлацията и индексите на потребителските цени през април тази година. Ще се публикува и информация за наетите лица и средната работна заплата през първото тримесечие на годината", коментира за Profit.bg Божидар Павлов, брокер в Статус инвест.

Според експерта резултатите от тези новини, изненадващи или не, едва ли биха променили статуквото на родната ни борса.

„Отново бихме наблюдавали прехвърляне на по-значителни обеми акции основно по ликвидни компании от водещия ни индекс SOFIX", посочи брокерът. „На този етап нищо не е в състояние да събуди активността на местните инвеститори от продължителната борсова летаргия".

Божидар Павлов допълни, че инвеститорите с право предпочитат от една страна сигурността (депозиране) и от друга ликвидната търговия навън.

„Лично аз очаквам да настъпи известно позитивно раздвижване по определени позиции през октомври - ноември т.г., породено от външни фундаментални фактори и процеси, в т.ч. и поява на чужди играчи, както и трайно подобряващи се икономически местни данни на макро и микро ниво", посочи в заключение брокерът.

Индексите на на БФБ продължиха да потъват и във вторник. Така например, SOFIX се доближи до нивата си от средата на декември 2009 г., след като вчера изтри нови 0.20% от стойността си до 407.99 пункта.

Индексът на най-ликвидните компании у нас BG 40 се понижи с 0.22%, до 114.85 пункта, а загубата при BG TR30 бе от 0.09% до 313.66 пункта. Единствен имотният BG REIT регистрира повишение от 0.05%, до 41.10 пункта.

Общият оборот на регулиран пазар във вторник надвиши 1.14 млн. лева. През деня се търгуваха акциите от 65 емисии. Ръст в цената имаше при 19 от книжата.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Станете наш почитател във Facebook

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg