България'11: Очаквайте нови продукти от ИП

2301
България'11: Очаквайте нови продукти от ИП

След като отминава доста безинтересната 2010 г., през която станахме свидетели на повече негативни новини - като започнем от изпадане на боросови компании в несъстоятелност, спекулации относно пълна национализация на пенсионни фондове до не дотолкова успешни увеличения на капитала - малкото останали инвеститори на БФБ се питат накъде ще поеме българският капиталов пазар през идната 2011 г. и какви новости ще предложат инвестиционните посредници и правителството. Това коментират Марин Костурски, брокер на ценни книжа и Георги Иванов, дилър международни финансови пазари в БенчМарк Финанс.

Като че ли ликвидността на пазара остава най-сериозният проблем както за големите чужди инвеститори, така и за българските. Липсата на възможности за бързо влизане и излизане в дадена позиция спира движението на акциите и не позволява на новините да влияят на цените им.

Този проблем би се разрешил може би чрез толкова коментираната в последните няколко години Клирингова къща, която да позволи създаването на достатъчно много деривативни инструменти, които да задвижат забоксувалите на едно място индекси. Предложенията на правителството за приватизация на държавни предприятия, като Булгартабак Холдинг АД и продажбата на миноритарните пакети на енергийните дружества чрез БФБ, биха могли също да привлекат вниманието на чужди капитали, които липсват в последната година и да катализират повишение на активността и ръст на борсовите индекси.

През следващата година отсяването на качествените компании ще продължи с пълна сила и погледите на инвеститорите ще бъдат приковани само към дружествата с прозрачно управление и добра корпоративна политика, защитаваща правата и на малките акционери.

От гледна точка на българските инвеститори, търгуващи на международните пазари, 2011 година най-вероятно ще бъде годината, в която ще навлязат нови продукти и услуги, които до момента са непознати за мнозинството участници. Това на свой ред би засилило още повече интереса към финансовите пазари извън границите на България, особено като имаме предвид, че през тази година някои посредници разшириха обхвата на предлаганите борси и тази тенденция най-вероятно ще се запази.

Според нас през идната година основното, което ще откроява част от посредниците пред другите, ще бъде разнообразието от предлагани инструменти, като напълно възможно е да се засили предлагането на популярни в чужбина деривати като например опции върху акции, борсови индекси, фючърсни контракти и други. Що се отнася до търговията с валути, която съставлява по-голямата част от сключваните от българските трейдъри сделки, не смятаме, че ще станем свидетели на значително подобряване на условията при един или друг брокер.

Имайки предвид факта, че и в момента транзакционните разходи на форекс пазара са изключително ниски и сходни при повечето инвестиционни посредници, това, което би наклонило везните в полза на даден брокер, ще бъде надеждността и функционалността на различните платформи за търговия и не на последно място - на качеството на обслужването. Наред с това предлагането на допълнителни услуги специално за клиенти - анализи, семинари и бонус програми - също ще бъде в основата на избора на един посредник пред друг.

Относно инвестиционните посредници, 2010 г. донесе много новости, най-вече свързани със създаването и подобряването на електронни платформи за търговия и значително намаление на абонатите на COBOS. Този процес на иновации ще се засили през 2011 г., с оглед моментното намалено търсене на този вид услуга и конкуренцията в отрасъла ще продължи с пълна сила. Като цяло пазарът на инвестиционни услуги в България все още не е толкова развит, а и в допълнение към това кризата от последните 3 години също оказа негативно влияние върху неговото разрастване.

Затова е логично отпадането от сектора или сериозното свиване на бизнеса на някои по-малки посредници през 2010 година. Все по-увеличаващата се конкуренция най-вероятно ще продължи тази тенденция и през следващата година, като на пазара ще останат брокерите, предлагащи наистина висококачествени продукти и услуги.

Автори: Марин Костурски, брокер на ценни книжа и Георги Иванов, дилър международни финансови пазари в БенчМарк Финанс

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg