Британските компании от индекса FTSE 100 с най-голям дивидент в Европа

1191
Британските компании от индекса FTSE 100 с най-голям дивидент в Европа

Компании във Великобритания са тези, изплащащи най-големи дивиденти в Европа, посочи изследване на информационната агенция Bloomberg.

Дивидентите, изплащани от компаниите от индекса FTSE 100, са с две трети над тези, изплащани от компаниите в щатския индекс Dow Jones Industrial Average Stock и са близо четири пъти повече от изплащаните от японските компании, включени в Nikkei 225.

Въпреки това обаче, индексът FTSE 100 се представи по-лошо за трета поредна година от индекса на 50-те най-големи европейски компании - Dow Jones Euro Stoxx 50 Index през изминалата 2006 година.

От началото на тази година британският индекс се е повишил с 3.1%, на фона на ръста от 3.4% на индекса Euro Stoxx 50, като само Австрия и Холандия са отбелязали по-малко повишение сред 18-те най-развити европейски фондови пазари.

Над печалбите и цените на акциите на британските компании натежава както поскъпването на британската национална валута с 13% спрямо щатския долар, така и повишаващите се лихви в страната, което ги прави по-слабо привлекателни за инвеститорите.

Забавянето на ръста на печалбата на компаниите в страната е една от основните причини портфолио-мениджърите на инвестиционните фондове да избягват компании от индекса FTSE 100.

Изследването сочи, че 100-те компании от основния британски индекс изплащат средно на акционерите си печалба в размер на 3.62% от цената на акциите си.

За сравнение средната доходност от дивиденти, изплащани от индекса Dow Jones е 2.15%, а тези на японския индекс - 1%.

Сред 23-те пазара, класифицирани от инвестиционната банка Morgan Stanley Capital International като развити, единствено Нова Зеландия е с по-високо ниво на изплащан дивидент от Великобритания. Компаниите, включени в новозеландския индекс NZX 50, изплащат среден дивидент в размер на 6.17% от цените на акциите им.

По отношение на очакван ръст на печалбите на компаниите британските компании значително изостават в сравнение с компаниите от развитите западноевропейски пазари. Очакваният за тази година ръст на печалбите на британските компании е в размер на 5%, което е около половината от прогнозирания такъв за страни като Германия и Франция.

Британските компании от индекса FTSE 100 се считат за относително по-скъпи от тези на останалите западноевропейски пазари, като те се търгуват със средно съотношение цена/печалба от 18 на фона на 13 на 50-те компании от индекса Euro Stoxx 50.

Спекулациите, че централната банка на страната ще продължи да повишава лихвите доведе до поскъпването на британския паунд до ниво от 1.9916 долара на 26 януари, което бе и най-високото му ниво от септември 1992 година насам.

Лихвите във Великобритания са най-високите в Западна Европа, след като през изминалия месец АЦБ изненадващо повиши равнището на краткосрочните лихви с 25 базисни пункта до най-високото им ниво от пет години насам при ниво от 5.25%. През изминалата седмица банката запази равнището им непроменено.

Силният паунд прави британските стоки по-неконкурентноспособни на международните пазари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...