Брокери: Пазарът не желае да поема по-големи рискове

1606
Брокери: Пазарът не желае да поема по-големи рискове

Засега декември е положителен месец за индексите на БФБ-София, като повечето от тях записаха поредно седмично повишение в петък. Дали посоката ще се задържи и в предпоследната за годината работна седмица, това коментират трима експерти от пазара:

Огнян Дечев, изпълнителен директор и брокер, ИП Популярна Каса 95

Очаквам предстоящата седмица да продължи започналата тенденция на минимално и плавно покачване. През месец декември пенсионните и инвестиционни фондове ще се постараят да оформят портфейлите си за приключване на тази лоша борсова година.

Вероятно ще продължи активната търговия по някои позиции на експортни предприятия, които показаха признаци за излизане от кризата.

В очакване на приватизацията на Булгартабак-Холдинг в предстоящите месеци и там може да се очаква по-активна търговия. Ще продължи и интересът на инвеститорите за покупка на привилегировани акции и дружества с постоянна дивидентна политика, и коректни мажоритарни собственици.

Инвеститорите се настройват за коледните празници и едва ще наблюдаваме резки борсови движения.

Нели Петрова, изпълнителен директор, КД Инвестмънтс

Остават още 8 борсови сесии до края на 2010 година, през които ще си направим по-скоро равносметка за това, което се е случило през годината, отколкото да очакваме сценарий за предстоящо борсово рали на БФБ.

Според мен и тази седмица нашата фондова борса ще бъде преобладаващо неинтересна за инвеститорите, както през по-голямата част от изминаващата 2010 г., която едва ли ще се запомни като успешна за повечето от инвестиращите.

Настроенията на капиталовия пазар са свързани със закъснелите и ненавременни действия на държавата и институциите за развитие на капиталовия пазар, тревогите от случващото се в Гърция и другите държави членки на ЕС, и евентуалните последици за българските компании, опасността от национализация на частни пенсионни фондове, разпродажби на чуждестранни институционални играчи, емоциите около търговете за лот 2, 3 и 4 на АМ Тракия и в същото време фалита на Мостстрой, както и други такива с горчив привкус за инвеститорите емоции.

Тези настроения напълно засенчиха малкото събитията, свързани с корпоративни новини за отделни компании. А имаше и положителни новини около някои от компаниите като Алкомет АД , Софарма АД, Каолин АД и други, които едва бяха забелязани от инвеститорите и слабо отчетени на пазара.

Според мен идните борсови сесии ще протекат в духа на несигурност и нежелание за поемане на по-големи рискове от страна на инвеститорите както през цялата 2010 година. Остават надеждите и добрите пожелания 2011-та да бъде по-добра за БФБ от изминаващата 2010 година.

Марин Костурски, брокер, БенчМарк Финанс

Не очаквам голямо раздвижване през започващата седмица, като най-вероятно индексите ще консолидират около текущите нива, но разбира се, можем да станем свидетели и на слаби повишения на отделни позиции, свързани с преоценка на портфейлите на големи институционални инвеститори.

Всички на пазара са заели изчаквателна позиции и не биха рискували много, докато не се случи наистина нещо различно на борсата - било то листване на енергийни дружества, търговия с деривати или публикуване на сериозни печалби от компаниите.

Така че до тогава мисля, че търговията ще остане на това нисколиквидно равнище с единични големи сделки по дадени емисии.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Емил Коцев
# 0
16:12 | 20 December 2010
Очаквам развитие в положителна посака на БФБ едва когато правителството на Б.Б. си отиде, или най-малкото поне да си бъде изпратен С.Дянков за там от където е дошъл!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg