Брокери: Повече радостни мигове през септември

1652
Брокери: Повече радостни мигове през септември

Какви ще са настроенията на БФБ през септември? По-надолу може да прочетете очакванията на двама представители от пазара:

Константин Абрашев, портфолио мениджър, БенчМарк Асет Мениджмънт

Очаквам инвеститорите да имат през септември повече поводи за радост. Пазарите остават нервни и страховете на инвеститорите ги карат да реагират по-импулсивно на негативните новини. Търсейки убежище за капиталите, инвеститорите се обърнаха към паричните и дълговите пазари.

В глобален мащаб вече се спекулира за балон на дълговия пазар, където доходността е изключително ниска. Обръщайки се у нас, не можем да пренебрегнем факта, че банките агресивно свалиха лихвите по депозитите, а през септември ще бъдат затворени и част от високодоходните продукти открити през периода на „замръзнал" междубанков пазар.

С други думи тази алтернатива е затворена за нови инвестиции. Смятам, че горещите пари ще напуснат банковата система и ще търсят нови възможности. Вероятно част от тях ще се върнат и на БФБ, което ще доведе до ръст в цените на акциите.

Не може да не се обърне внимание на факта, че в момента глобалният пазар на сливания е изключително активен, защото компаниите се опитват да подобрят пазарните си позиции, възползвайки се от ниските цени преди ситуацията да се промени.

За поредно тримесечие корпоративните резултати на водещите компании бият очакванията на аналитиците. Не е много по-различно и на българския корпоративен фронт. Всичко това ме кара да вярвам, че макар и предпазливо, инвеститорите ще се завърнат към пазарите на акции, а защо това да не стане по-видимо точно през септември?

Минчо Минчев, главен дилър, Инвестбанк

Търговията през септември има потенциал за активизиране, вследствие на корпоративните събития, които предстоят.

Листване на акциите от капитала на БФБ, продажбата на държавния дял от Булгартабак Холдинг АД и евентуално листване на държавни дялове от енергийни дружества са само малко част от събитията, които трябва да следим до края на 2010 г.

Всяко от тях би могло да окаже влияние върху търговията и с останалите публични дружества, които по фундаментални показатели изглеждат подценени.

Ефектът на възстановяване на българската икономика също би могъл да катализира потенциала за поскъпване на акциите.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg