Брокери: Седмицата ще е ключова за пазара ни

1288
Брокери: Седмицата ще е ключова за пазара ни

Индексът на българските сини чипове SOFIX отчете в петък първото си седмично повишение от над месец на постоянни спадове. В случая то бе от 0.52%. Ръст на седмична база регистрираха и останалите три индикатора - BG 40 (+0.48%), BG REIT (+0.6%) и BG TR30 (+0.99%).

Вече сме във втората половина на октомври, който месец носи загуби за четирите ни индекса - SOFIX (-2.65%), BG 40 (-1.79%), BG REIT (-0.36%) и BG TR30 (-1.71%).

Изменението при повечето от тях за 2011 г. е също отрицателно - SOFIX (-6.77%), BG 40 (-0.73%) и BG TR30 (-7.25%). Индексът BG REIT остава най-добре представящият се на капиталовия ни пазар с повишение за тази година от 8.84%.


Статистиката не е розова и на годишна база - SOFIX (-8.01%), BG 40 (-0.51%) и BG TR30 (-3.59%). Отново единственото повишение е за BG REIT (+13.93%).

Ще се окаже ли повишението на индексите ни по-трайно явление или една мимолетна корекция на спада и какво да очакваме на фондовата ни борса през следващите пет работни дни? Това коментират експерти от капиталовия ни пазар.

Стефан Ангелов, главен брокер, Варчев Финанс

Последните търговски сесии на БФБ доведоха до проба на дъното на пазара от октомври 2010-а, което засега се оказва сериозна подкрепа на индексите. Намаляването на спекулативните настроения на международните фондови пазари ще доведе до понижаване на натиска на продавачите и у нас, вследствие на което очакванията ни са за положително развитие на SOFIX в началото на седмицата.

В понеделник вероятността на тест на съпротива на индекса от 339.5 пункта е голяма, а евентуален пробив над нея ще даде шанс на разгръщане на краткосрочни оптимистични настроения на пазара и цел на SOFIX 345.60 пункта. Консолидацията на индексите през тази седмица ще свърши, като пробив на едно от нивата - 339.50 или 329.70 ще ни даде сигнал за посоката на индекса. Според нас по-вероятно е пробив на съпротивата от 339.50 и заформяне на краткосрочно възходящо движение.

Динамичната обстановка на международните фондови пазари ще се запази и през тази седмица, като волатилността ще бъде висока. Ниската ликвидност в такава обстановка ще доведе до задържане на риск апетита на ниски нива. Ако волатилността на пазарите в Европа и САЩ се понижи, а индексите затвърдят възходящото си движение, оптимистичните настроения ще се прехвърлят и тук със значителни и резки повишения на борсовите индекси.

Ал. Маджиров, портфолио мениджър, ОББ Асет Мениджмънт

През последната седмица наблюдавахме силно „рали" на международните пазари, което не се отрази по никакъв начин на БФБ. Надявам се през тази седмица това да се случи.

Някои акции възстановиха чат от загубите, регистрирани през последните два месеца, но настроението на борсата остава минорно. Основна тема остава решаването на дълговата криза в еврозоната, като в последните дни желание за подкрепа изразиха САЩ и развиващите се страни основно от БРИК.

Срещата на Г20 се очакваше със засилен интерес, за да даде отговор за необходимите стъпки, които трябва да предприеме Европа, за да излезе от сегашното си състояние.

Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

батман
# 0
10:10 | 17 October 2011
тези т. нар. анализи които се представят в статията по-горе може и да са валидни за някой развит пазар по отношение на борсова търговия, но за нашия да се говори за нива и психология на инвеститорите които ги няма така или иначе... звучи смешно за Бога!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg