Брокерите не са единни за представянето на БФБ през август

1324
Брокерите не са единни за представянето на БФБ през август

Юли донесе повишения за три от пазарните ни индикатори: SOFIX (+0.72%), BG 40 (+2.34%) и BG TR30 (+0.99%). Под нивото си от края на юни остана BG REIT (-6.76%). Ръстът за българските индекси за 2011 г. (до 29 юли) е съответно: SOFIX (+15.02%), BG 40 (+12.91%), BG REIT (+13.01%) и BG TR30 (+12.26%). SOFIX пък е най-слабо представящият се индекс на годишна база с повишение от 14.03%, докато останалите три пазарни индикатора растат с по над 20%: BG 40 (+25.17%), BG REIT (+23.77%) и BG TR30 (+23.59%).

В началото на август питаме трима експерти от пазара какво да очакваме на БФБ-София през настъпващия месец.

Тамара Бечева, финансов аналитик, ЕЛАНА Трейдинг


Цените на акциите се стабилизираха през юли и не се наблюдаваха значителни колебания на индексите. Институционалните инвеститори бяха водещ участник на пазара, а интерес от индивидуални играчи липсваше. Дори спекулантите останаха в страни от борсата. Основният показател на пазара запази водещо място по ръст в Европа от началото на годината. Летните месеци са положителен период за БФБ през последните години и не е изключено трендът да продължи през този август.

Единствено през 2008 г. нямаше сериозен ръст на SOFIX през месеца. Пазарът се изстреля през 2009 г. с почти 50% за август, а през 2010 г. се повиши с 12 на сто. Слабата активност и широкият спред позволяват бързо движение на индексите.

Всеки положителен сигнал се възприема бързо от участниците. Това, което липсва в момента на пазара, е търсенето на големи пакети по ликвидните позиции. На фокус ще останат обичайните компании, като не е изключено прехвърлянията на големи пакети от нисколиквидни дружества да продължат да формират оборота.

Неконсолидираните отчети за полугодието, публикувани в края на юли, ще имат еднократен ефект върху позициите. По-осезаемо влияние могат да окажат консолидираните данни на холдингите. Международните пазари отдавна не са движещ фактор за БФБ-София.

Развигор Христов, инвестиционен консултант, ПОД Бъдеще

Търговията на БФБ-София през изминалия месец не беше особено впечатляваща. Шестмесечните отчети на публичните дружества, като цяло бяха според очакванията и не предизвикаха увеличение на обемите на търговия.

БФБ-София започна изключително положително през януари и февруари, след което изпадна отново в характерното си състоянието, познато от няколко години, на нисък интерес, примесен с апатия. В допълнение с това август не е особено активен и едва ли точна сега може да се очаква съживяване.

На международните пазари основното събитие е насочено към 2 август и дали ще има споразумение за увеличение на разрешения дълг на САЩ. Много е вероятно още днес да има положително разрешение, което би успокоило инвеститорите.

Стоян Николов, генерален мениджър, ПФБК

Богатата на новини и отчети последна седмица на юли не донесе значими обрати на пазарните нива поради ниската ликвидност и отсъствието на институционалните инвеститори на БФБ-София.

Положението ще се запази през първата седмица на август, но не са изключени известни по-резки флуктуации на родната борса във вторник, когато се очаква да бъде изяснен въпроса с тавана на дълга на американското правителство и не е вероятно да останем изолирани от потенциалните вълнения на световните капиталови пазари.

Първите сигнали от последния уикенд са положителни и предложенията за гласуване от американския конгрес могат да са причина за известен ентусиазъм още през ранната европейска сесия, както и на Ню Йорк и БФБ респективно.

Въпреки тези опасности, до приключване на сезона на отпуските, е по-вероятно търговията на БФБ да се запази в тесни граници на цените и обеми около 300-500 хил. лв. среднодневен оборот, основно ръководена от дребни инвеститори.

Материалът е с аналитично-информационен характер и написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg