Четири компании, в които да инвестирате и да забравите

7168
Четири компании, в които да инвестирате и да забравите

Преди десет години депозитните сертификати в САЩ носеха доход на инвеститорите от 5%, а към днешната дата – едва 1.25%. В същото време лихвите по 30-годишните щатски облигации са едва 2.6%.

В среда на рекордно ниски лихви и потенциалното им повишение, инвеститорите са изправени пред сериозна волатилност на фондовите пазари, а търсенето на по-голяма доходност се свързва с все по-голям риск.

И все пак има няколко компании, запазили статута си на „сигурни инвестиции“. Те се отличават не само с дългогодишна история, но и със стабилен и често нарастващ дивидент.

Ето четири от тях, в които можете да инвестирате спокойно за старините си:

AT&T

Тази телекомуникационна компания ще продължи да обслужва многомилионните си потребители, независимо от пазарните и икономически условия. Това е най-големият провайдер на платени телевизионни услуги в света с потребители в САЩ и 11 южноамерикански страни. В САЩ компанията притежава най-силната 4G-мрежа.

Компанията също така предоставя услуги на останалите телекоми по света, свързани с мобилните им мрежи и облачни технологии. Акциите й се търгуват при сравнително ниското съотношение 12.5 пъти прогнозираната за тази година печалба.

Потребителската база на AT&T продължава да се повишава, както и мобилният й трафик. Наскоро от там обявиха, че работят съвместно с Salesforce.com в посока на интегриране на интернета на нещата в платформата за продажби на Salesforce.

Резултатите за четвъртото тримесечие отговориха на средните очаквания, като инвеститорите получават огромен дивидент в размер на 5.25%.

Таргетът за акциите на компанията е 40 долара, което, макар и на фона на затварянето им при ниво от 36.57 долара в петък, да не предлага невероятен потенциал, определено може да донесе спокоен сън за инвеститорите.

Altria

Производителят на тютюневи изделия и вина отчете добри тримесечни резултати, като много добри са перспективите за компанията и в останалите месеци на тази година.

Altria Group Inc. е един от най-добрите избори сред мега компаниите от потребителския нецикличен сектор, която да предоставя защита на инвеститорите срещу пазарната волатилност. Продуктите на компанията под марката Marlboro остават сред най-разпознаваемите в света.

Компанията остава вярна на политиката си да възнаграждава щедро своите акционери със стабилния си дивидент и обратно изкупуване на собствени акции.

За да се диверсифицира от зависимостта си от тютюневия бизнес, компанията прави сериозни инвестиции в нови сегменти, сред които винения бизнес и електронните цигари. Тя притежава и 27% в пивовара SABMiller, който генерира около 10% от приходите й през изминалото тримесечие.

Компанията очаква печалба между 3 и 3.05 долара на акция за тази година, като инвеститорите получават дивидентна доходност в размер на 3.73%. Ценовият таргет на компанията е 66 долара, според прогнози на Merrill Lynch. За сравнение те приключиха края на миналата седмица при нива от 60.56 долара.

Entergy

Това е интегрирана енергийна компания, заета основно с производството на електрическа енергия и нейната дистрибуция. Тя притежава електроцентрали с общ капацитет от 30 000 мегавата, сред които 10 000 мегавата, произвеждани от ядрени източници. Компанията доставя електричество на близо 2.8 милиона щатски домакинства, като е с годишни приходи в размер на над 12 милиарда долара.

Сред силните й страни са изключителните й позиции в доставката на петрохимически продукти, сред които природен газ. Ниските цени на тези продукти пък съдействат за тяхното по-широко разпространение, от което компанията сериозно се облагодетелства.

Акционерите получават дивидентна доходност от 4.66%. Ценовият таргет за акциите й са 78 долара, според прогнози на инвестиционната банка Merrill Lynch, при цена на затваряне от 72.98 долара.

Procter & Gamble

Въпреки силното им поскъпване през последните шест месеца, акциите на компанията за потребителска козметика и фармацевтични продукти все още са сред най-добрите инвестиции за пенсиониране. Те са проводник на изключителна стабилност от волатилността и спада на пазарите.

Около 65% от приходите на компанията са от международните пазари, което я прави много добре позиционирана при евентуално поевтиняване на долара.

Компанията изнесе много добър тримесечен отчет, а дивидентната й доходност е 3.43%. Прогнозата за акциите й от Merrill Lynch е за 85 долара при 81.79 долара в края на миналата седмица.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...