Четири компании, в които да инвестирате и да забравите

7026
Четири компании, в които да инвестирате и да забравите

Преди десет години депозитните сертификати в САЩ носеха доход на инвеститорите от 5%, а към днешната дата – едва 1.25%. В същото време лихвите по 30-годишните щатски облигации са едва 2.6%.

В среда на рекордно ниски лихви и потенциалното им повишение, инвеститорите са изправени пред сериозна волатилност на фондовите пазари, а търсенето на по-голяма доходност се свързва с все по-голям риск.

И все пак има няколко компании, запазили статута си на „сигурни инвестиции“. Те се отличават не само с дългогодишна история, но и със стабилен и често нарастващ дивидент.

Ето четири от тях, в които можете да инвестирате спокойно за старините си:

AT&T

Тази телекомуникационна компания ще продължи да обслужва многомилионните си потребители, независимо от пазарните и икономически условия. Това е най-големият провайдер на платени телевизионни услуги в света с потребители в САЩ и 11 южноамерикански страни. В САЩ компанията притежава най-силната 4G-мрежа.

Компанията също така предоставя услуги на останалите телекоми по света, свързани с мобилните им мрежи и облачни технологии. Акциите й се търгуват при сравнително ниското съотношение 12.5 пъти прогнозираната за тази година печалба.

Потребителската база на AT&T продължава да се повишава, както и мобилният й трафик. Наскоро от там обявиха, че работят съвместно с Salesforce.com в посока на интегриране на интернета на нещата в платформата за продажби на Salesforce.

Резултатите за четвъртото тримесечие отговориха на средните очаквания, като инвеститорите получават огромен дивидент в размер на 5.25%.

Таргетът за акциите на компанията е 40 долара, което, макар и на фона на затварянето им при ниво от 36.57 долара в петък, да не предлага невероятен потенциал, определено може да донесе спокоен сън за инвеститорите.

Altria

Производителят на тютюневи изделия и вина отчете добри тримесечни резултати, като много добри са перспективите за компанията и в останалите месеци на тази година.

Altria Group Inc. е един от най-добрите избори сред мега компаниите от потребителския нецикличен сектор, която да предоставя защита на инвеститорите срещу пазарната волатилност. Продуктите на компанията под марката Marlboro остават сред най-разпознаваемите в света.

Компанията остава вярна на политиката си да възнаграждава щедро своите акционери със стабилния си дивидент и обратно изкупуване на собствени акции.

За да се диверсифицира от зависимостта си от тютюневия бизнес, компанията прави сериозни инвестиции в нови сегменти, сред които винения бизнес и електронните цигари. Тя притежава и 27% в пивовара SABMiller, който генерира около 10% от приходите й през изминалото тримесечие.

Компанията очаква печалба между 3 и 3.05 долара на акция за тази година, като инвеститорите получават дивидентна доходност в размер на 3.73%. Ценовият таргет на компанията е 66 долара, според прогнози на Merrill Lynch. За сравнение те приключиха края на миналата седмица при нива от 60.56 долара.

Entergy

Това е интегрирана енергийна компания, заета основно с производството на електрическа енергия и нейната дистрибуция. Тя притежава електроцентрали с общ капацитет от 30 000 мегавата, сред които 10 000 мегавата, произвеждани от ядрени източници. Компанията доставя електричество на близо 2.8 милиона щатски домакинства, като е с годишни приходи в размер на над 12 милиарда долара.

Сред силните й страни са изключителните й позиции в доставката на петрохимически продукти, сред които природен газ. Ниските цени на тези продукти пък съдействат за тяхното по-широко разпространение, от което компанията сериозно се облагодетелства.

Акционерите получават дивидентна доходност от 4.66%. Ценовият таргет за акциите й са 78 долара, според прогнози на инвестиционната банка Merrill Lynch, при цена на затваряне от 72.98 долара.

Procter & Gamble

Въпреки силното им поскъпване през последните шест месеца, акциите на компанията за потребителска козметика и фармацевтични продукти все още са сред най-добрите инвестиции за пенсиониране. Те са проводник на изключителна стабилност от волатилността и спада на пазарите.

Около 65% от приходите на компанията са от международните пазари, което я прави много добре позиционирана при евентуално поевтиняване на долара.

Компанията изнесе много добър тримесечен отчет, а дивидентната й доходност е 3.43%. Прогнозата за акциите й от Merrill Lynch е за 85 долара при 81.79 долара в края на миналата седмица.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg