Българинът все по-често търси алтернативни форми за спестявания и инвестиции. Това е един от основните изводи в последния анализ на УниКредит Булбанк. Причината е в тенденцията за постепенно намаляване на лихвите по депозитите не само в България, а и в Европа.

Към края на август привлечените средства в банките достигат близо 41 млрд. лв., като се наблюдава забавяне в темповете на нарастване в сравнение с предходните години.

„Като една от най-иновативните банки на пазара, ние винаги сме готови да предложим на клиентите най-добрите решения. Очакванията са алтернативните форми на спестявания да стават все по-атрактивни в следващите години, тъй като нараства броят на хората, които търсят начини да подсигурят своето финансово бъдеще и независимост“, каза Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Цветанка Минчева, директор Банкиране на дребно в УниКредит Булбанк, обясни, че целта на алтернативните форми за спестявания е да запазят и да увеличат стойността на парите във времето при оптимално съотношение риск/доходност.

„Въпреки значителната промяна на тенденцията за повече клиенти, насочващи се в тази посока, те все още представляват малък процент от хората със стандартни спестявания в банките“, каза още Цветанка Минчева.

Около 74% от клиентите на УниКредит Булбанк, инвестирали средства във взаимни фондове, са над 45-годишна възраст. В същото време все повече млади хора заделят малки суми за пенсия в допълнителен пенсионен фонд – 72% от клиентите са на възраст до 45 години.

Профилът на по-голямата част от тях са семейни с ипотечен кредит. Средната месечна вноска, която хората правят по партидите си в допълнителен пенсионен фонд, е 78 лв. Спестовните застраховки „Живот“ са предпочитани както от по-младите (31-45 г.), така и от клиенти на средна възраст (46-60 г.).

„Увеличаването на брутните постъпления от осигурителни вноски на населението в доброволни пенсионни фондове със 77% за първото полугодие на 2015 г. спрямо година по-рано ясно показва промяната в начина на мислене на хората. Това са знаци за увеличаване на финансовата култура на населението в посока все по-голяма диверсификация на спестяванията“, обясни още Цветанка Минчева.

Пазарът на застраховки „Живот“ в страната е нараснал с близо 24% за една година спрямо същия период на 2014 г. при набран премиен приход в размер на 52.6 млн. лв.

В отговор на промяната на пазара и за да осигури консултации с висока добавена стойност, УниКредит Булбанк предлага на клиентите си програмата „Спестявай умно“. Чрез нея всеки, които търси дългосрочна стратегия за своите спестявания в зависимост от целта, рисковия профил, възраст и други, ще може да разпредели средствата си между взаимни фондове, застраховки „Живот“, доброволни пенсионни фондове и депозити.

За масовия клиент най-достъпният начин да се възползва от предимствата на капиталовите пазари е като инвестира чрез малки равни месечни вноски в така наречените спестовни планове. Спестовните планове Pioneer, които се предлагат в клоновата мрежа на УниКредит Булбанк, за две години са били предпочетени от двойно повече хора като начин да заделят малки суми всеки месец.

Интересен факт е, че най-активни са клиентите между 33 и 57-годишна възраст, които се замислят как да увеличат спестяванията си така, че в дългосрочен план и най-вече след пенсиониране да осигурят сами своя източник на свобода.

„С план на регулярни вноски се закупува по-голям брой дялове на осреднена цена. В същото време това минимизира риска и осигурява добра доходност“, коментира Крум Алексиев, директор Маркетинг и клиентски сегменти в УниКредит Булбанк.

От тази седмица клиентите могат да се възползват и от една от най-новите иновации в индустрията за управление на активи – фондове с целева доходност на Pioneer Investments. Това е нова философия на инвестиране, при която се изплащат дивиденти от инвестицията във взаимни фондове два или четири пъти годишно.

Дивидентът и периодът се определят в началото на всяка година. Например за 2015 г. поставената цел за подфонд European Equity Target Income е 7%, а за подфонд Global Multi Asset Target Income – 5% доходност.

Средната годишна доходност от спестовен план в балансиран портфейл e 7.7% на година за период от 15 години. Консервативният портфейл на избралите инвестиция с равни месечни вноски носи възвръщаемост за същия период от 4.9% на година. За сравнение при ниско-рискова инвестиция в държавни ценни книжа или облигации доходността не би надхвърлила 1.5%.