Д. Димитров: Инвеститорите ще се съсредоточат над отчетите

1348
Д. Димитров: Инвеститорите ще се съсредоточат над отчетите

„Идеите на правителството за национализацията на професионалните пенсионни фондове определяше посоката на пазара през последните седмици. Страхът от ефекта, който би оказала тя върху българския фондов пазар премина, след като бе постигнат консенсус за частично национализиране, което няма да бъде последвано от разпродажби на акции на пода на БФБ-София", коментира Даниел Димитров, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт.

Цените на акциите на повечето публични компании реализираха значим ръст от най-ниските си нива, посочи още Димитров. В тази обстановка обаче инвеститорите не обърнаха достатъчно внимание на счетоводните отчети за третото тримесечие.

„Днес очаквам акциите на БФБ-София да се движат разнопосочно, като представянето на отделните акции ще се определя от отчета на компанията", допълни още експертът.

Според Даниел Димитров, международните пазари съсредоточиха вниманието си към САЩ. Междинните избори, които се очертават успешни за републиканците, както и заседанието на ФЕД, което днес трябва да определи новия пакет стимули ще определят посоката през следващите дни.

„Ръстовете, които бележат повечето индекси от последните седмици бяха инспирирани от очакванията за нов план за количествени облекчения, които допълнително да налеят ликвидност на пазарите", каза портфолио мениджърът. „Ако решението на ФЕД не задоволи калкулираните очаквания, е възможно да станем свидетели на значими спадове, които биха повлияли на търговията и у нас. Дори и при добри новини трябва да отчитаме и слабата ликвидност на БФБ-София, след като вчерашната сесия показа, че един по-сериозен инвеститор, влизащ или излизащ от акции на български публични компании може да промени посоката на пазара.

Акциите на дружествата със специална инвестиционна цел бяха подложени на сериозни разпродажби във вторник. В резултат индексът BG REIТ се срина за деня с 5.63% и слезе до 39.73 пункта. Същият отчиташе дори почти 8-процентно понижение по време на редовната търговия.

След ръста си от близо 2% в понеделник, във вторник индексът на „сините чипове" SOFIX отчете понижение от 2.27%, 353.00 пункта. Индексът BG TR30 изтри 1.63% от стойността си и затвори на 284.96 пункта. Най-ограничен бе спадът при BG 40 (-0.72%, 112.04 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар достигна 1.7 млн. лв., като от сделки с акции на АДСИЦ се дължаха близо 721 хил. лв. През деня се търгуваха акции от 74 емисии. Повишение в цената имаше при 20 от книжата.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg