Д. Димитров: Изолацията на БФБ от световните пазари продължава

725
Д. Димитров: Изолацията на БФБ от световните пазари продължава

Българският фондов пазар продължава да бъде изолиран от движенията на международните пазари по света. Продължителната серия ръстове доведе широкия американски индекс S&P 500 на нива с 30% над дъната от октомври, коментира за Profit.bg, Даниел Димитров, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт АД.

У нас обаче ръст, дори и минимален така и не видяхме. В петък данните за неселскостопанската заетост в САЩ разочароваха и доведоха до спад в понеделник и вторник, но въпреки това считам че това също няма да бъде усетено на родния пазар, казва Димитров.

В петък и понеделник на пода на БФБ не се сключваха сделки поради спиране на работата на XETRA. Вчера търговията бе съсредоточена в сделки с фабриките на тютюневия холдинг – София БТ и Благоевград БТ. В края на миналата седмица пък бе изтъргуван огромен за борсата обем акции на Софарма. Все още не сме видели съобщенията за това, кой е продал и купил, но ако продавачите са портфейлни инвеститори това няма да е добър сигнал за случващото се у нас.

Ако днес не видим договорени прехвърляния, търговията ще се върне към типичното си летаргично състояние. Сред малкото корпоративни новини, които могат да се окажат фактор за борсовата търговия, са излизащите покани за ОСА при публичните дружества и особено предложенията за разпределение на дивидент от тези завършили 2011 г. с печалба, завършва Димитров.

* Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg