Д. Димитров: Повишение на индексите днес

1100
Д. Димитров: Повишение на индексите днес

„Водещите борсови индекси в Азия, Европа и Америка започнаха новата седмица с повишение, след като Централната банка на Китай не изпълни очакванията на анализаторите и не вдигна лихвите в най-силно развиващата се икономика. Повечето индекси достигнаха нивата отпреди краха на Lehman Brothers през 2008 г. В тези условия би следвало и българските индекси поне да успеят да излязат на зелено за 2010 г., но уви това най-вероятно няма да се случи", коментира Даниел Димитров, портфолио мениджър в Реал Асет Мениджмънт, за Profit.bg.

След като вчера индексите на БФБ завършиха разнопосочно, експертът очаква пазарът и днес да се определя от някои единични сделки.

„Като цяло, с приключване на годината, се забелязва повишаване на изтъргуваните обеми, но в повечето случаи това е в следствие на предварително договорени сделки", уточни Димитров. „Има и такива позиции, които показаха добри отчети за деветмесечието и при тях интересът на инвеститорите се задържа вече няколко седмици".

Като примери за това Даниел Димитров посочи Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, Първа инвестиционна банка АД, М+С Хидравлик АД и др.

„Очаквам тези позиции да са сред най-силно представилите си и днес. При някои обаче се забелязва и затваряне на спекулативни позиции, така че ефектът от добрите резултати се компенсира. Като цяло считам, че индексите ще завършат сесията с повишения в рамките на 0.5%".

Общият оборот на регулиран пазар доближи в понеделник 3.6 млн. лв., като в основата му бе търговията с акции на КТБ. През деня се прехвърлиха 42 018 книжа на банката за общо 2.58 млн. лв. Вчера се сключиха сделки с акции от 70 емисии. Повишение имаше при 40 от книжата, без промяна затвориха борсовата сесия други 5 акции.

Индексите на БФБ-София започнаха новата седмица без посока. Повишение имаше при SOFIX (+0.05%, 359.90 пункта) и BG REIT (+1.17%, 42.38 пункта), а спад съответно при BG 40 (-0.29%, 112.69 пункта) и BG TR30 (-0.21%, 294.20 пункта).

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg