Едно съотношение сочи, че S&P 500 може да започне да се понижава

1234
Едно съотношение сочи, че S&P 500 може да започне да се понижава

За инвеститорите е невъзможно да знаят точния момент кога да купуват и продават акции. Да се опитват да „таймират“ пазара е изключително трудна задача и често води до загуби или до пропуснати ползи.

През февруари Джон Щолцфус от Oppenheimer представи най-добрия сигнал, според него, за определяне на правилния момент за влизане или излизане от пазара. И това е 12-месечното пълзящо съотношение на показателя цена-печалба.

Тогава на база на съотношението Щолцфус коментира, че пазарът изглежда „подценен“, като съотношението бе при ниво, от което се е повишавало на няколко пъти в исторически план.

Към момента същото съотношение сочи, според специалиста, че е може би е добър момент да се скъсяват акции.

“При 18.3 съотошението цена печалба за последните 12 месеца е с 13.7% премия спрямо дългосрочната средна стойност от 16.54. Представянето на индекса S&P 500 също така проявява резистентност към по-нататъшен ръст и преминаване над нивото от 19, което е в сила от февруари на 2014 година“, пише анализаторът в писмо към клиентите на финансовата институция.

Няколко са факторите, които могат да направят щатските акции по-евтини. Най-явната причина е спадът в цената на петрола. Друга причина за понижение на съотношението би била ръстът в печалбите на компаниите.

На трето място, анализаторът посочва премията, с която се търгуват акциите спрямо останалите класове активи. Ако акциите изглеждат скъпи спрямо другите активи, много е вероятно да видим понижение в тяхната стойност, според Щолцфус.

Доходността на 10-годишните щатски облигации е 1.77% при средни лихви от 1965 година насам от 6.54%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg