Холдинг Пътища и Мостстрой сринаха пазара

1389
Холдинг Пътища и Мостстрой сринаха пазара

Доверието е нещо, което се гради с години и се губи за секунди. Случващото се в момента на БФБ-София доказва тази истина. Всички ние имаме уникалната възможност да наблюдаваме нагледно как две публични компании - Мостстрой и Холдинг Пътища, могат да повлияят на цял един пазар.

Дневната търговия в петък започна с преобладаващо негативни настроения, които преляха извън пределите на Холдинг Пътища и Мостстрой. Индексът на „сините чипове" губи към 10.15 часа 1.36% от стойността си и се намира на 368.55 пункта, при очаквания за атака на 400 пункта тази седмица.

„Смятам, че продавачите в момента са дребни спекуланти, като са ясни причините, които са ги провокирали - Холдинг Пътища и Мостстрой", коментира за Profit.bg Владимир Малчев, инвестиционен консултант и управител на Бул Тренд Брокеридж. „Честно казано не виждам какво може да провокира интереса на купувачите в момента. По-големите инвеститори ще се опитат да подкрепят цените, но ще има спекуланти, които ще гледат да продават".

„Причините за разпродажбите в момента се крият в Холдинг Пътища и Мостстрой, покачване на недоверието и на лошите сигнали към чуждестранните инвеститори", смята Христо Дурев, брокер в Астра Инвестмънт.

Брокерът смята, че при по-ликвидните позиции с добър мениджмънт разпродажбите няма да продължат дълго и цената им ще започне да се възстановява. Не такава е перспективата при доказалите се с лошо управление публични компании.

„Необходими са бързи законодателни промени, за да се пресекат опитите продажбата на активи през дъщерни компании, заобикаляйки се санкцията на ОСА, какъвто пример имаме при Холдинг Пътища", каза още Дурев.

„Със сигурност голямо отражение върху търговията оказват новините около Холдинг Пътища и Мостстрой", каза Марин Костурски, брокер в БенчМарк Финанс. „Моментът се характеризира с липсата на каквито и да било корпоративни новини, сезонът на отчетите още не е навлязъл в активната си част."

Марин Костурски смята, че отчетите ще повлияят при онези компании, които са се доказали с времето, че мениджмънтът им е отворен към инвеститорите, а при останалите пазарът предстои да ги отсее. Вероятно групата на последните компании ще се отрази и върху движението на индексите.

„Като цяло обаче ситуацията е благоприятна, защото сега ще се види кои компании ще вървят нагоре и кои в обратна посока", заяви още Марин Костурски.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg