К. Гарчев: Няма причини за прекъсване на ентусиазма

1556
К. Гарчев: Няма причини за прекъсване на ентусиазма

„От много седмици бяхме позабравили търговията на БФБ да „преминава" през ask - цените, както виждаме последните няколко дни и изглежда ентусиазмът отново излиза на преден план", коментира за Profit.bg ситуацията около капиталовия ни пазар главният дилър на Булброкърс Кирил Гарчев.

„Не виждам основателни причини това да не се запази в непосредствено бъдеще по няколко причини, индексите на БФБ изостанаха не малко от подобни по риск и ликвидност пазари в региона, прехвърлят се пакети от акции, характерни по-скоро за институционалните инвеститори и не на последно място почти всеки опит да бъде закупен обем среща трудности в момента и наблюдаваме „обиране" на поръчки от ask страна", посочи експертът.

Според него това е особено забележимо напоследък при някои от банките - Централна Кооперативна Банка и Бългоаро-Американска Кредитна Банка, а също при Билборд, Софарма и др.

„Разбира се, медалът винаги има две страни и в нашия случай това са признаците за умора на външни пазари, настроенията там започват да изглеждат доста поляризирани, цените скочиха с темпове, непознати от години и е логично да се допусне, че бързо приближаваме момента на отрезвяване, в който инвеститорите ще ограничават риска", посочи Кирил Гарчев.

Той е на мнение, че това до известна степен ще балансира оптимизма на местно ниво, още повече склонността на развиващите се пазари да корелират по-силно в низходяща посока, отколкото при поскъпване, е добре известна.

Четирите индекса на капиталовия ни пазар приключиха вчерашната сесия еднопосочно - нагоре. Индексът на сините чипове SOFIX добави нови 1.44% към стойността си, като приключи борсовата сесия на 388.79 пункта, което е най-високото ниво на индикатора от средата на миналия ноември. Само за тази седмица индексът отчита ръст от над 9%.

Повишението за BG 40 бе от 0.88%, на 106.60 пункта, докато BG TR30 нарасна с 1.60%, до 289.39 пункта. Дневното изменение при BG REIT бе от +0.28%, на 39.54 пункта.

Общият оборот на БФБ достигна 2.49 млн. лв. През деня се търгуваха 85 емисии акции, като от тях на плюс затвориха 53.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка, или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Nickname
# 0
14:08 | 7 August 2009
След положителен коментар от страна на Кирил Гарчев от Булброкърс преди търговията Sofix добавя 6-7% ( :
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg