Кога покупката на акции е добро решение и такъв ли е моментът сега?

1764
Кога покупката на акции е добро решение и такъв ли е моментът сега?

Спадът на БФБ напоследък кара все повече пазарни участници да са негативно настроени. И докато един от принципите, според много специалисти е, че моментът за влизане в пазара е при „крайни степени на песимизъм“, свидетели, може би, на които сме в момента, ето други принципи за това и как стоят те в настоящата борсова реалност.

1. Пазарът да е на ваша страна

Почти всички пазарни наблюдатели препоръчват на инвеститорите да влизат в подходящ момент, или когато пазарът е в тяхната посока. Така те намаляват риска от значителна загуба на капитал при опити за „ловене на дъна“.

Предвид на това, че SOFIX e при нива невиждани от много месеци насам и се бори с ключовото ниво от 300 пункта, като вече няколко пъти пада моментно под него, може би въз основа на този критерии, не е най-подходящият момент за влизане.

Много по-добър вариант би бил изчакването на повече симптоми за възстановяване и за това, че няма да станем свидетели на ново дъно за индекса, накъдето се е насочил той в момента. Дори и с цената на изтърването на началния оптимизъм за един инвеститор би било много по-сигурно да се насочи към пазара, когато е ясно, че спадът му е приключи.

По този критерий няма сигнал за влизане

2. Анализатори да променят изказванията си в подкрепа на пазара

Други признак за промяната на пазарния тренд и намирането на дъно от пазара е това все повече да са „смелчаците“, които излизат с положителни коментари за борсата. Това най-малко ще е сигнал за подобряване на пазарния сентимент от „краен песимизъм“ към „умерен оптимизъм“, което само по себе си може да инициира промяната и на негативната посока на пазара, благодарение на въвличането на нови капитали.

По този критерий има сигнал за влизане.

3. Нови “мини“ върхове

За да се разбере, че дъното е в историята, а трендът се променя в положителна посока е необходимо поне едно мини-рали, което да постави край на намирането на нови дъна и началото на нов по-сериозен възходящ такъв. Подобни мини върхове не бива да плашат инвеститорите, напротив. Последните трябва да се радват, че има подобен възходящ тренд. Има стара поговорка, която гласи „трендът е твоя приятел". Най-малкото достигането на връх за година назад, сочи, че сме далеч от дъното и е относително малко вероятно то да бъде тествано, тоест трендът се е променил.

Обикновено за промяната на „мечия пазар“ говори повишение от намереното дъно с 15-20%. Корекцията на подобно повишение пък (ако има такава) се приема за добър момента за влизане от закъснелите участници (каквито обикновено са институционалните инвеститори).

По този критерий няма сигнал за влизане.

4. Купувате по-рано от другите

Ако сте убеден сам за себе си, че трендът се е променил, то влизането в пазара преди масовия инвеститор може да е изключително изгодно начинание. В крайна сметка основните част от повишенията се случват традиционно в първата четвърт от един „бичи цикъл". Разбира се, трябва да споменем, че подобно действие крие и известни рискове да прибързате.

По този критерий има сигнал за влизане.

5. Държите спестяванията си в алтернативни инвестиции с понижаващ се доход

Намаляването на дохода от алтернативни смятани за относително безрискови инвестиции, като депозити, например, също може да е добър довод да пренасочите инвестициите си в акции.

Разбира се, трябва да се има в предвид, че става въпрос за дългосрочни спестявания, а не за такива с ограничен срок (ако смятате че средствата ще са ви необходими след относително кратък период от време).

Тук сигнал за покупки могат да получат и институционалните инвеститори, държащи голяма част от спестяванията на управляваните инвестиции в държавни облигации на европейски страни, по които рискът се повишава значително.

По този критерий има сигнал за влизане

6. Инфлацията е сериозна заплаха

В настоящите времена, когато инфлацията е все по-реална заплаха, инвестициите на борсата (която в дългосрочен план е сред най-добрите защити срещу такава) може да изглежда изключително разумно решение.

По повод на инфлацията обаче, очакванията започват да се променят, като европейската дългова криза действа в посока на намаляване на инфлационния натиск, което се очаква да се прояви и у нас.

Тук има смесени сигнали за влизане

7. Добри финансови показатели

Подобряването на резултатите на компаниите, което е факт за повечето от сините чипове, също може да подскаже на инвеститорите, че е време да инвестират на борсата. Съотношенията като Р/E и P/B са изключително ниски, в сравнение както с регионалните индекси, така и с историческото развитие на БФБ.

По този критерий няма сигнал за влизане

8. Добро представяне на финансовите пазари по света

Изоставането на борсата ни няма как да трае вечно, защото би отворило вакуум, който рано или късно да се запълни от спекулативни фондове. Предвид положителното представяне на световните пазари през тази година и въпреки задълбочаването на европейската криза, може да се каже, че има сериозен догонващ потенциал.

По този критерий има сигнал за влизане

9. Възстановяване на икономиката ни

Една от най-големите зависимости (поне за нормалните борси по света) е между представянето на икономиката и борсата. Възстановяване на икономиката ни и ускоряване на ръста ще са трайно свидетелство за едно добро очаквано представяне и на финансовия пазар.

За съжаление, тревожни са симптомите за представянето на родната икономика, като все повече стават агенциите, понижаващи очакванията си за ръст на родната икономика за тази и следващата година.

Инвеститорите трябва да имат предвид, че борсата обикновено изпреварва със своето представяне.

По този критерий няма сигнал за влизане

Като обобщение можем да кажем, че въз основа на 9-те представени критерии потвърждение за подходящ момент за влизане имаме по половината от тях, като по един има смесени сигнали.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции 

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

jovi
# 0
11:12 | 30 December 2011
единствения показател за покупка или продажба/има се предвид международните пазари/ са така наречените технически индикатори /осцилатори/. а когато дадена акция или индекс тръгнат в една или друга посока, винаги водени от тех. осцилатори, анализатори или политици го "оправдават" с горенаписаните критерии.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg