Личните инвестиции на Уорън Бъфет

5971
Личните инвестиции на Уорън Бъфет

Основната част – 99% от богатството на Бъфет, е свързана с инвестиционният фонд, който той е изградил през годините, в лицето на Berkshire Hathaway. За останалия един процент обаче, се говори много по-малко.

И макар този не особено голям един процент, да не е значим фактор в благосъстоянието на Бъфет, от него до голяма степен могат да се проследят кои според гениалния инвеститор са най-добрите инвестиционни възможности извън границите на Berkshire.

На първо място, този 1% е насочен към компании, твърде малки за мащаба на Berkshire, но предоставящи според Бъфет, добри инвестиционни алтернативи.


На второ място, те до голяма степен са подбрани така, че да се предотврати потенциален „конфликт на интереси“ във връзка с управлявания от него фонд.

Бъфет, често е описвал инвестициите, които прави за себе си, като такива в свободното си време и извън границите на Berkshire. В същото време той не веднъж е индикирал, че някои от компаниите в личния му портфейл са такива, които би купил за фонда си, но са твърде малки по размери.

През последното десетилетие основната част от богатството на Бъфет се предопределя от собствеността му на акции на  Berkshire. През 2004-та той е собственик на 474 998 акции клас А на холдинга.

През 2006-та Бъфет започва да следва плана си, да дари основна част от богатството си за благотворителност и конвертира 124 998 акции клас А, в клас В, като половин милион от тях дарява през 2007 година.

Така Бъфет остава с 350 000 акции клас А. През следващите години продължава с конвертирането им, като обръща 12 600 през 2013-та година, 12 600 през 2014-та година. В момента той притежава 308 261 акции клас А.

Трябва да отбележим факта, че ако Бъфет си беше запазил дела в компанията от 2004-та година, то той щеше да е с богатство в размер на 100.2 милиарда долара към днешна дата и щеше да е най-богатият човек в света. Явно обаче, тази титла не го блазни особено, както гениалният инвеститор не веднъж е споменавал в интервюта.

През последното десетилетие, акциите клас А на Berkshire се повишиха със 130% до 212 710 долара.

Ето и останалите малки инвестиции на Бъфет извън пределите на фонда му:

Seritage Growth Properties

Бъфет разкри тази си инвестиция на 30-ти ноември миналата година. Той закупи 8% дял в компанията, благодарение на 2 милиона акции, придобити при ниво от 36.5 долара. Или инвестиция в размер на 73 милиона долара.

С пазарна капитализация от 1.58 милиарда долара Seritage, не успява да покрие високите стандарти на Berkshire, но явно много се нрави на „оракулът от Омаха“.

Компанията представлява дружество със специална инвестиционна цел, формирано след отделяне от Sears Holdings през 2015-та година. То се управлява от инвестиционният гуру Едуард Лампарт. Акционери в него са много други ориентирани към стойност инвеститори, като Брус Берковиц, с дял от 6%.

От началото на годината акциите на компанията са поскъпнали с 16%, а от първичното си публично предлагане – с 26%. Бъфет вече има реализирана доходност от инвестицията в размер на 28%.

От портфейла от 266 търговски имота общо, с около 4 милиона квадратни метра отдаваема търговска площ, компанията е отдала близо 99.4%.

Тя се отличава с 63 милиона долара общи приходи и загуба за тримесечието от 14.7 милиона долара. Плаща дивидент в размер на 25 цента през първото тримесечие, спрямо този от 50 цента през четвъртото тримесечие на миналата година.

Wells Fargo

Бъфет потвърди личната си инвестиция в банката през април, като заяви, че е купувал акциите „много, много отдавна“.

Водеща позиция в портфейла на Berkshire до първото тримесечие на тази година, това е единствената обща позиция, в личния портфейл на Бъфет и управлявания от него фонд.

„Много харесвам акциите на Wells Fargo особено съпоставени с акциите на другите банки. И макар компанията да не се отличава с възходящия потенциал на другите ни позиции, тя е една много добре управлявана банка. Решението ни да не увеличаваме позицията си в банката е базирана на инвестиционното звено.“, допълва Бъфет.

Финансовата институция бие конкурентите си по отношение на възвръщаемостта на собствения си капитал и активите, което особено се харесва на Бъфет.

Банката отчете печалба от 5.5 милиарда долара, или 99 цента на акция през първото тримесечие, спрямо 5.9 милиарда и 1.04 долара на акция през същото на миналата година. Тя продължи програмата си за обратно изкупуване на акции и дивидент в размер на 3 милиарда долара.

Съотношението й цена-печлба е 12.5, а цена-счетоводна стойност 1.48. От началото на годината акциите й поскъпнаха с 81%. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg