Н. Петрова: Пазарът е благосклонен към откритите компании

1586
Н. Петрова: Пазарът е благосклонен към откритите компании

„ През утрешната борсова сесия очаквам индексите да са близки до настоящите нива, без сериозни изменения", коментира за Profit.bg Нели Петрова, изп. директор на УД КД Инвестмънтс. „Ниската ликвидност, която се наблюдава на нашия пазар, не предразполага инвеститорите да бъдат по-активни. Виждаме, че добрите новини не оказват съществено влияние на индексите, нито пък лошите".

Освен това, според експерта, нашият капиталов пазар вече не се движи паралелно на външните пазари. „Например, от началото на годината се наблюдава много слабо представяне на местния фондов пазар спрямо останалите регионални пазари".

Нели Петрова смята, че за активизиране на търговията на БФБ ще помогнат налагането на международните принципи на корпоративно управление, от които местните компании изостават може би поради ниския free-float.

„Също така за това ще помогне и преодоляването на инфраструктурните пречки за нови видове сделки, листването на БФБ на нови компании или предлагането на държавни дялове от компании и не на последно място по-пълна навременна статистика и професионално поднесена информация на вниманието на инвеститорите", допълни изпълнителният директор.

„Но все пак виждаме, че при компаниите, които редовно разкриват информация с добри корпоративни практики се наблюдава по-добра ликвидност и резултати, и очаквам, ако има раздвижване в посока нагоре, то да бъде най-вече около тях", посочи в заключение Нели Петрова. „Когато от финансовите отчети започне да се усеща преминаване на кризата, може да се очаква и активизиране на търговията като цяло".

Безпътицата на пазара продължава да тегне над капиталовия ни пазар. Повечето индекси приключиха борсовата сесия в четвъртък на плюс - SOFIX (+0.68%, 421.95 пункта), BG 40 (+0.37%, 118.03 пункта) и BG TR30 (+0.22%, 323.01 пункта). За BGREIT светлите дни продължават да не се появяват на хоризонта. Вчера индексът изтри нови 0.52% от стойността си и се понижи до 42.10 пункта.

Общият оборот на регулиран пазар надвиши с малко 577 хил. лева. През деня се търгуваха акциите на 67 компании. Повишение в цената имаше при книжата на 29 от дружествата.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Станете наш почитател във Facebook

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg