Намери ли петролът своето дъно?

1662
Намери ли петролът своето дъно?

Цената на брента продължи да се повишава в началото на новата седмица, като суровината вече премина над психологическата граница от 40 долара за барел. Черното злато вече е скочило с над 40% от дъното си, постигнато в средата на януари и това напълно логично поставя въпроса: намери ли петролът своето дъно?

Поскъпването ум става в условията на ограничаване на предлагането и наближаването на активния летен сезон, когато потреблението нараства силно.

Само преди месец и половина петролът регистрира най-ниската си цена от 2003 година, регистрирайки стойност малко под 30 долара за барел. От тогава насам обаче той поскъпна с над 40%.

И докато през януари много от анализаторите прогнозираха по-нататъшно понижение на суровината до нива от 20 долара за барел, в момента, след силното поскъпване, тенденцията е напълно противоположна. Все повече стават специалистите, които смятат, че цената на петрола е намерила своето дъно.

Щатските шистови производители са намалили производството си за 11-а поредна седмица, до най-ниското им ниво от декември на 2009 година.

В допълнение предлагането на петрол извън страните от ОПЕК също се е понижило през февруари на годишна база, което се случва за първи път от над три години насам.

Анализаторите очакват първоначалните мерки за замразяване на производството при януарските нива, предприети от водещи производители на ОПЕК и Русия, да преминат в реално съкращаване на производството. Очакванията за това ще се повишават, ако цената на петрола отново започне да се понижи към 30 долара за барел.

Вижте още: Нов бичи цикъл за петрола в края на годината, според GS

Казано по друг начин, напълно е възможно петролът да е намерил своето дъно. Суровината се очаква да започне да привлича все по-голям инвестиционен интерес при евентуално възстановяване на спада, който да ограничи поевтиняването му под достигнатото вече дъно.

„Налице са добри перспективи за това петролът да се върне трайно при нива на търговия над 40 долара за барел“, предупреждава Рик Спунър, главен стратег в CMC Markets, цитиран от Bloomberg.

Спунър обаче не е единственият, който смята, че петролът може да се върне отново и за постоянно над тази психологическа граница.

Първи за това предупредиха анализаторите на Goldman Sachs през януари, когато суровината на практика достигна своето дъно. Можем да припомним, че анализаторите на банката бяха тези, които първи алармираха за потенциален спад в цената на петрола към 30 и дори 20 долара, когато той се търгуваше над 50 долара.

Разбира се, не липсват и специалисти, които са на мнение, че цената на суровината ще се запази при по-ниски нива през тази година. В основата на тази теза е, че ниската цена ще се предопредели от по-слабото търсене на петрол вследствие на забавянето на ръста на световната икономика.

В условия, при които ОПЕК отказва да ограничи производството си, ще е необходим много силен ръст в търсенето, за да се намери равновесие. Подобен ръст в търсенето обаче няма да се случи скоро, според анализаторите на Morgan Stanley. Ето защо от банката занижиха и прогнозите си за петрола за следващата година от 50 долара, до нива в горната граница на 20-те долара.

Да не купуват петрол призоваха нееднократно от началото на годината и от Международната енергийна агенция. Оттам смятат, че цената на суровината ще се запази ниска поради фундаментални причини, свързани с търсенето и предлагането.

От МЕА завишиха прогнозата си относно това с колко предлагането ще превишава търсенето през първата половина на годината, като очакванията са този дисбаланс да е 1.75 милиона барела на ден. За сравнение през януари очакванията на агенцията бяха тази стойност да е в размер на 1.5 милиона барела. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg