Пенсионните фондове и чужд. инвеститори могат да ни покажат верния път

1846
Пенсионните фондове и чужд. инвеститори могат да ни покажат верния път

Седмичната търговия на Българска фондова борса стартира с повишения, невиждани от месеци. Брокери споделиха пред Profit.bg, че в момента основните купувачи са пенсионните фондове. Ето защо екипът ни потърси мненията на три от най-големите фондове, но първо нека Ви запознаем с няколко интересни факта:

Малко статистика:

В края на 2007 г. пенсионноосигурителните дружества управляват активи на стойност 2.328 млрд. лв., спрямо 1.522 млрд. лв. за година по-рано.

Основни инвеститори:

Именно пенсионните фондове и чуждестранните лица, заедно с взаимните фондове са основните инвеститори на Българска фондова борса в последните години.

Кой кой е:

В края на миналата година инвестициите на пенсионните фондове в акции и дялове са на стойност 664.224 млн. лв. Паричните средства на тези фондове към същата дата са 45.6 млн. лв., докато банковите депозити са за 361.8 млн. лв., сочат още данни на КФН.

Към 30 септември 2007 г. чуждестранни лица притежават 24.13% от пазарната стойност на публичните компании у нас, сочат данни на Комисията за финансов надзор. В края на второто тримесечие чужденците са собственици на 37.07% от компаниите.

Ето и мненията на Милен Марков, Борис Бонкин и Мирослав Маринов:

Милен Марков, председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на ПОК Съгласие

„До колкото мога да коментирам, от позицията на ПОК Съгласие следим отделни позиции. По-скоро купуваме като структурираме портфейла си и не продаваме. Според мен цените в момента са изгодни като повтарям, че това е от гледна точка на компанията, като всеки трябва да прецени сам за себе си риска. Смятам, че продавачите в момента са инвеститори, които се страхуват от следващи загуби. Едва ли това ще се случи обаче. Като цяло съм оптимист за развитието на пазара. Не смятам, че кризата в САЩ ще има голямо отражение върху компаниите и банките. Дори и да се наблюдава спад в износа, то той едва ли ще е съразмерим с понижението при акциите.

Мирослав Маринов, финансов директор в ПОК Доверие

За състоянието на пазара в момента е ясно едно нещо, че е нестабилен. Равновесието е краткосрочно и се влияе и от външни фактори. От своя страна, влиянието на външните фактори може да се разгледа в няколко аспекта.

Единият е от гледна точка на чуждестранните инвеститори на капиталовия ни пазар, които пряко изпитват натиска на финансовата криза на Запад. Другият е от гледна точка на психологията на българските инвеститори, които са склонни да пренасят негативните новини отвън към нашия пазар.

Смятам, че рецесията в САЩ не би се отразила силно негативно върху резултатите на българските компании. Има фактори, които обуславят корелацията на Българска фондова борса с международните пазари, но те не са толкова на базата на фундамента, а от посочените вече по-горе фактори - чуждите инвеститори и психологията на българските инвеститори. Не смятам, че случващото се в САЩ ще се отрази сериозно и върху финансовите отчети на публичните ни компании.

От гледна точка на времевия период за състоянието на пазара в краткосрочен план, влияние ще имат мерките на големите централни банки (напр. намесата на ФЕД за постигане на финансова стабилност в САЩ) и финансовите резултати на международните банки (дали ще има новини за отписване на нови активи и колко). От друга страна се очакват и тримесечните резултати на публичните ни компании.

Факт е, че в момента положителните новини се приемат хладно, а лошите се поглъщат от пазара моментално. Предполагам, че това съотношение ще се запази и през следващите месеци.

Не бива да пропускаме и факта, че предстоят новини за постъпленията в НАП от новите данъчни ставки, данни за състоянието на трудовия пазар у нас, ще може да се проследи ефектът от либералното данъчно облагане и дали то ще оправдае надеждите за осветляване на доходите и др.

Очаквам, че предприетите мерки ще имат положителен ефект, което определя макросредата като стабилна. Стабилно е и финансовото състояние на компаниите. Подобни сигнали са добър стимул за средносрочните и дългосрочни инвеститори при избор на компании за портфейл, които са с потенциал за добра доходност, но при една по-дългосрочна инвестиционна стратегия.

Нашата визия като дългосрочен инвеститор обосновава и очакванията ни, че рано или късно наблюдаваната турбуленция на пазара ще приключи и това ще се случи по-скоро с намесата на големите централни банки. Ефектът от това няма да е моментален, а ще дойде с известно забавяне.

Трябва да направим уговорката, че всичко казано дотук е от позицията на ПОК Доверие, като всеки инвеститор следва да преценя индивидуално риска, който поема.

Борис Бонкин, инвестиционен мениджър, ПОД "Алианц България"

Случващото се в момента на нашата борса по нищо не се различава с движенията на световните индекси. Нашият пазар в момента страда от липса на ликвидност. През по-голямата част на 2007 година ликвидността не беше на дневен ред и имаше прекалено много свободни пари, които трябваше да бъдат инвестирани. Друг фактор, оказал влияние, са чуждестранните инвеститори. Като правило при проблеми в световната икономика, инвеститорите изтеглят вложенията си първо от развиващите се пазари. Това е така, поради по-високата волатилност на отделните индекси.

В момента има компании, чиито показатели са много атрактивни, както и такива , които дори и сега са относително надценени. Нашата инвестиционна политика е ориентирана в дългосрочен план. За това такива колебания в цените отварят добри възможности за покупка на акции на дружества, които смятаме за подценени и очакваме благоприятно развитие в бъдеще. Сега сме по-скоро купувачи и личното ми очакване е, че сме близо до дъното.

Снимка: БГНЕС/EPA

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg