Позитивен старт на седмицата за американските пазари

779
Позитивен старт на седмицата за американските пазари

Американските акции започнаха седмицата с позитивъзъм, като дадоха начало на една много наситена с икономически резултати седмица.

Основните пазарни индикатори се повишиха умерено, получавайки тласък от европейските акции, които скочиха след като Royal Philips Electronics обяви по-добри от очакваните резултати. Слабият долар доведе до ръст на петрола и други суровини и даде тласък на акциите от енергийния сектор, този на материалите и индустрията.

Очакванията бяха търговията да бъде със сравнително слаб обем се потвърдиха, тъй като по-голяма част от страната отбеляза Денят на Колумб. Нямаше планирани икономически доклади и пазарите за държавни облигации бяха затворени.

Вихрушка от икономически доклади, включително и такива за най-големите банки в страната ще привличат вниманието на пазара през останалата част от тази седмица. Докладът на JPMorgan Chase & Co. ще бъде обявен в сряда, следван от Goldman Sachs, Citigroup Inc. и Bank of America Corp.

Редица големи технологични компании, включително Intel Corp., Google Inc. и International Business Machines също ще обявят резултати тази седмица.

При банките инвеститорите се надяват да видят сигнали, че неизпълненията на задълженията, включително по ипотеките, започват да се стабилизират и ще се следят всякакви потенциални проблеми при търговските заеми за покупка на недвижими имоти.

Като цяло пазарът иска да види доказателства, че икономическото възстановяване е на път. По-добри от очакваните резултати от банките за първото тримесечие бяха причина за започване на ралито на борсата преди седем месеца и дори по-силните данни за второто тримесечие подкрепиха този тренд.

Банките бяха едни от най-печелившите компании на борсата в понеделник поради очакваните резултати тази седмица.

Вчера Royal Philips Electronics NV обяви нетна печалба в размер на 174 млн. евро (256 млн. долара) за третото тримесечие, три пъти увеличение в сравнение с година по-рано. Това се дължи на мерки за намаляване на разходите. През същия период на 2008 г. най-големият производител на осветление обяви печалба в размер на 57 млн. евро. Въпреки ръста в печалбата продажбите са намаляли с 11% до 5.62 млрд. евро.

Анализаторите смятат, че отчетите на компаниите ще определят посоката на пазара. Ако резултатите надминат очакванията и компаниите покажат, че са направили пари от продажби, а не от намаляване на разходите, акциите могат да продължат своя възход.

Вчера, според проучване на National Association for Business Economics (NABE), стана ясно, че повече от 80% от водещите икономисти вярват, че рецесията, която започна преди почти две години е свършила, но не трябва да се очаква значително подобрение на работната сила, кредитите или жилищния сектор през следващите месеци.

Oсновните американски акции затвориха на следните нива - Dow добави 0.21% до 9 885.80 пункта, технологичният Nasdaq загуби 0.01% до 2 139.14 пункта и широкият бенчмарк S&P 500 се повиши с 0.44% до 1 076.18 пункта.

Вчера петролът се повиши с 2% поради оптимизма относно глобалното икономическо възстановяване и студеното време в САЩ, което ще увеличи търсенето на гориво. US Oil се установи на ниво от 73.27 долара за барел, най-високото ниво от 24 август, сортът брент се търгуваше за 71.36 долара за барел.

Използвани са публично достъпни източници на информация

Таня Атанасова, инвестиционен консултант, Global Markets Ltd.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg