Русия, Украйна и Румъния - пазарите с най-добри перспективи

1294
Русия, Украйна и Румъния - пазарите с най-добри перспективи

Август бе смесен за глобалните пазари, като почти всички развити пазари приключиха месеца надолу, докато възходящо движение се наблюдаваше при част от развиващите се, се казва в месечният инвестиционен коментар на УД Карол Капитал Мениджмънт (ККМ).

Индексът MSCI Eastern Europe се понижи с 1.5% след ръст от близо 6% предходния месец. Така изменението му от началото на годината възлиза на 5.94%. Силно представяне сред страните от ЦИЕ регистрираха балтийските пазари, като Естония бе лидер с поскъпване от 82% за месеца, с което е регионалният лидер по ръст от началото на годината.

Глобалните пазари

Американският основен индекс, S&P500, завърши месеца със загуба от 4.7%. Въпреки негативното развитие на пазара в САЩ през август, основните борсови индекси там остават над дъната от началото на юли. За индекса S&P500 по-важното техническо ниво е 1 040 (дъното от началото на юли бе при 1 010 пункта). Пазарът направи няколко теста на това ниво в края на август, но за момента остава над него. Докато нивото 1 040 е в сила, експертите на ККМ запазват предишните си очаквания за широка консолидация на американския фондов пазар за следващите няколко месеца.

„С оглед на това, че сега пазарът е близо до долната си граница на тази консолидация, то шансовете предполагат поскъпване през следващите месеци, въпреки че традиционно септември и началото на октомври са най-слабият период за фондовия пазар в САЩ. В случай, че фондовият пазар в САЩ поевтинее под 1 040 пункта (за индекса S&P500), то може да се очаква и по-сериозен спад, който ще продължи по-дълго време", смята Александър Николов, портфейлен мениджър в ККМ.

Пазарите от Източна Европа

Пазарите от Източна Европа останаха по-стабилни при спада през август, което кара експертите на Карол да очакват по-добро представяне от тях и през следващите месеци в сравнителен аспект спрямо най-развитите пазари от САЩ и Западна Европа. С най-добри перспективи продължават да бъдат пазарите, които и досега бяха най-силни: Русия, Украйна и Румъния.

България, Сърбия и Хърватска остават в по-неблагоприятна позиция заради ниската си ликвидност. Разбира се, самата ниска ликвидност може в даден момент да стане фактор за рязко и силно поскъпване от 30-50% на някой от тях, но за момента все още няма достатъчно доказателства, че това ще се случи именно сега.

България

През август българският пазар изненада приятно с ръст от над 5%, като полъхът на оптимизъм в началото на месеца напомни на отдавна забравените добри времена на местната борса. Поскъпването обаче бе реализирано изцяло в първата половина на месеца, след което ентусиазмът се изпари.

„Макар да имаше раздвижване по редица позиции, изтъргуваните обеми са далеч от обнадеждаващи. Реално в сравнение с година по-рано оборотът и броят сделки на БФБ намалява с близо 70%", казва Даниел Ганев, портфолио мениджър в управляващото дружество на Карол.

Първични публични предлагания

Предвид все още крехката ситуация на глобалните пазари, активността по отношение на нови IPO-та все още е слаба, като преструктуриранията на портфейла ще бъдат основно по линия на замяна на част от акциите с акциите на компании, които са били листвани наскоро.

„Едновременно с това очакваме и някои IPO-та в Полша до края на годината, а през следващите месеци предстоят и няколко листвания в Румъния, където правителството вече одобри продажба на дялове в някои държавни предприятия. Сред по-интересните имена се откроява една от най-големите държавни компании - Romgaz, чието IPO заедно с това на реституционния фонд Fondul Proprietatea се очаква да бъдат най-големите листвания на румънската борса до момента", е мнението на Надя Неделчева, портфейлен мениджър на ДФ Адванс IPO Фонд.

За седми пореден месец фонд на УД Карол Капитал Мениджмънт е на първо място по доходност сред българските взаимни инвестиционни схеми - в края на август това е ДФ Адванс IPO фонд с доходност от началото на годината от 10.86%.

На второ място е Адванс Източна Европа с 10.05%. Тази доходност идва на фона на трудните пазари през първите 8 месеца на 2010 г. - SOFIX е надолу с 8.9%, а S&P500 губи 5.9% от началото на годината, информираха от управляващото дружество.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Сн.: Александър Николов, портфейлен мениджър в УД Карол Капитал Мениджмънт

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

невярващ
# 0
13:09 | 7 September 2010
не можах да разбера какво очакват..прочетох един преразказ, което и дете би направило, ако следи борсата. за САЩ има ако слезе под може би ще падне до, ако пък пробие еди какво си ще отиде до еди къде си, т.е. какво очаквате в крайна сметка???? Сбитият преразказ за августовата БФБ е достоен за езикова гимназия. С няколко изречение ни казаха какво става...Но отново какво очакваме не се знае..за какво тогава всеки месец правите сбитите си преразкази, какво целите???
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg