Защо да купувате български акции през 2012 година?

2012
Защо да купувате български акции през 2012 година?

Светът се насочва към стагфлация – инфлация в условията на стагнация. Как инвеститорите, в частност българските, могат да се защитят от негативните последствия от нея? Отговорът далеч не е толкова сложен и може да звучи малко страшно за опарилите се от борсата ни инвеститори: купувайте български акции.

Защо да правите това? Ето някои от основните причини.

На първо място заплахата от инфлация е реална и то в условия, ако не на криза, то поне на изключително слаб ръст за родната икономика. Защитата от този феномен не може да се търси в банкови депозити, които и без това се повишиха рекордно през последните години.

Лихвите по тях са изключително ниски, като перспективите са те да се запазят на тези нива на фона на случващото се в Европа. С наскорошните си действия ЕЦБ даде безпрецедентен достъп до евтин капитал на банките при лихвено ниво 1% на годишна база.

Очаква се това да окаже положителен ефект върху кредитирането, което да продължи тенденцията към относително по-евтини заеми с по-лесен достъп в сравнение с предходните години. Това е още една възможност за инвеститорите да се сдобият с евтин капитал.

Напълно е възможно институционалните фондове да започнат да пренасочват своите инвестиции от европейски дългови книжа, които вече далеч не са толкова нискорискови, предвид на очакванията за понижения на рейтинги на страни от Еврозоната, към родната борса.

Пазарът ни е изпълнен с несигурност, което прави добър моментът инвеститорите да започнат да стават алчни.

Ситуацията на практика е доста подобна на тази от началото на 2000 година, когато имаше няколко години на застой, последван от бурен „бичи пазар“, отвелакциите до неразумно високи нива.

И докато последното едва ли ще се повтори, поне в близко бъдеще, докато споменът за срива е още пресен, то спокойно може да се очаква едно добро представяне за индекса ни през следващата година.

На следващо място като причина за покупка на родни финансови активи можем да посочим, че малко или много България е в периферията на дълговата криза в Европа и страната ни може да се потърси от инвеститори, желаещи да се възползват при евентуално възстановяване на икономиките на Стария континент, без директно да имат експозиции в най-затруднените страни.

Привлекателните финансови съотношения на родните компании и евентуалното по-нататъшно добро финансово представяне в началото на следващата година могат да са още едно сериозно „за“ при покупката на акции на БФБ.

И накрая можем да кажем, че най-малкото родните индекси имат сериозен „догонващ потенциал“, предвид на далеч по-слабото си представяне, включително и от страни, които са в центъра на дълговата криза в Европа. Малкият ни размер и слабата ни ликвидност пък вече в известна степен са предимство, като сериозно раздвижване можем да видим дори и при насочването на малко на брой нови играчи. За сериозно понижение пък едва ли можем да говорим, като малката опасност за това се предопределя от факта, че „слабите ръце“ вече не са на пазара.

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Fabiana
# 0
07:02 | 26 February 2012
Arctiles like this make life so much simpler.
Матраци МиМ
# 1
20:01 | 31 January 2012
Ще видим какво ще скача..
Разбирача
# 2
17:12 | 22 December 2011
ще скачат много родните индексчета, сега е само началото
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg