Здравословен ли е ръстът на борсата?

2080
Здравословен ли е ръстът на борсата?

След няколко месеца на силна корекция на българските борсови индекси, стартирала още в края на миналата година, през последните две седмици ставаме свидетели на силното им повишение.

И това донякъде е напълно нормално - на фона на силните загуби, дошли вследствие на отлива на чуждестранни инвеститори, в резултат на международната обстановка, както и липса на свежи ресурси от страна на взаимните фондове, които останаха без "налични пари".

Това бе в резултат на два фактора. От една страна, подплашени, хората теглиха своите средства от фондовете, а от друга - те страдаха от липса на нов прилив на капитал. Понижението на борсата пък също ядеше от свободните им средства.

До преди една-две седмици бяхме в ситуация на "безизходица", когато никой не можеше да даде логичен отговор на това защо спадът продължава, което до голяма степен се предопределяше от фактори, присъщи на един "неефективен пазар".

По много позиции липсваха оферти „купува“, докато тези „продава“ бяха в изобилие и то след изнасянето на резултатите за първото тримесечие, за които може да се каже, че бяха смесени - имаше добри и не чак толкова, изнесени от водещите български компании.

През последните две седмици станахме свидетели на коренна промяна на настроенията на борсата.

Най-вероятната причина за този импулс, който бе очакван от много инвеститори, включили се впоследствие, са очакванията за приток на средства от чуждестранни инвеститори при въвеждането на Xetra.

Дотук няма нищо ненормално. Пазар, регистрирал остър спад с над 35% за повече от шест месеца, е напълно логично да регистрира известно възстановяване. Това в никакъв случай не противоречи на здравия разум.

Това, което е притеснително, е бързината и скоростта на възстановяване при някои от позициите, особено при положение, че някои от тях са така наречените "сини чипове". Същността на това понятие включва в себе си известна сигурност при инвестиране в подобен род компании.

Това би могло да се преведе в стабилност срещу пазарните изменения и реакция в по-малка степен на негативни фактори. У нас обаче сините чипове са с доста странно поведение. При корекцията голяма част от тях регистрираха понижение - по-голямо от изменението на индексите.

Подобна бе реакцията при някои от тях и при корективното поскъпване. Повишение от по над 30-50% в рамките на една две седмици определено може да се каже, че не е много здравословно. Свидетели на такива ръстове станахме при позиции като ХД Пътища и другите инфраструктурни дружества, както и при Химимпорт.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg