Българският индекс SOFIX със силен старт на 2021 г.

799
Българският индекс SOFIX със силен старт на 2021 г.

© Pixabay

Инвеститорите на Българска фондова борса имат поне две причини да са доволни от първите седмици на 2021 г.

Първата е силното представяне на родните индекси, като SOFIX добавя 12.39 на сто, BGBX40 нараства с 9.66 на сто, а BGTR30 отчита ръст от 7.36%. Секторният BGREIT пък се повиши с 3.8% от началото на годината.

Втората е фактът, че SOFIX се нарежда сред отличниците в световен мащаб, що се касае до представянето си през 2021 г.


Пред него са единствено основните индикатори на Зимбабве, Венецуела, Виетнам, Шри Ланка и Нигерия. Следва да отбележим, че повишенията на първите два пазара се дължат и на сериозната инфлация в тези държави, което оскъпява и акциите на публичните компании.

Следващите най-добре представящи се индекси в Европа са основните индикатори на борсите в Латвия, Литва и Австрия, добавили по между 7 и 5 на сто от началото на годината.

Кои компании правят разликата за SOFIX от началото на 2021 г.?

Еврохолд България е най-добре представящата се компания сред сините чипове, добавяйки 51.72% от началото на годината. Припомняме, че дружеството получи разрешение за придобиването на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България.

Инвеститорите в Доверие Обединен Холдинг също могат да се насладят на ръст в книжата на холдинговото дружество, като до момента те поскъпват с 34.52 на сто. Холдингът придоби втората по големина банка в Молдова през изминалата година.

Още четири дружества отчитат ръст от над 10 на сто от началото на 2021 г. Това са Монбат, Фонд за недвижимо имоти България, Химимпорт и Адванс Терафонд АДСИЦ, добавили по между 10 и 12 на сто към своята капитализация.

BGBX40

Алтерко пък е най-добре представящата се компания, която не попада сред сините чипове от SOFIX, оскъпявайки се с 24.46 на сто за периода 1 – 25 януари.

Добро е представянето и на Агрия Груп Холдинг, добавила 18.87 на сто, както и на куриерската компания Спиди, чиито книжа поскъпнаха до над 70 лв. за брой, или с 18.49 на сто повече от края на миналата година.

Инвеститори купиха 1 млн. акции от БиодитНад 2.6 пъти бяха презаписани акциите на технологичната компания по време на аукциона днес

Ръстове от 16 и 15% се наблюдава при ЧЕЗ Разпределение България и Неохим, докато книжата на Албена и Зърнени храни България добавят по над 14 на сто.

Двуцифрени повишения има и при Хидравлични елементи и системи и Софарма трейдинг.

Разбира се, има и изключения, които носят загуби на инвеститорите. Най-голям спад от началото на 2021 г. има при книжата на Холдинг Света София, отчел понижение от близо 9 процента.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.  

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg