БФБ доубива дребния инвеститор

2162
БФБ доубива дребния инвеститор

От 1 януари 2011 г. влиза в сила новата тарифа за таксите и комисионните на Българска фондова борса. Основната промяна, която засяга дребния инвеститор, е въвеждането на минимална такса за изпълнена поръчка в размер на 1.20 лв. с ДДС.

„Съществена характеристика на търговията е, че основната част от сделките са раздробени, малки по обем и голяма част от тях нямат пазарен характер. Този вид сделки, при настоящия модел на таксуване, на практика генерират за инвестиционните посредници и за Борсата разходи, които не се покриват от събираните такси и комисионни", обясняват от БФБ.

Нелепо е БФБ да се оправдава с инвестиционните посредници. Като пазарни субекти, те не биха предлагали услуга, която им носи на загуба. Истината е, че на загуба работи самата БФБ-София, както се вижда от регистрационния документ на дружеството. Явно целта на промените, е именно събирането на повече такси за самия оператор.

Въпреки драстичния спад на приходите на борсата обаче, в резултат на свиването на търговията през последните 3 г., възнагражденията на персонала остават високи. От проспекта за публичното предлагане на БФБ се вижда, че през 2009 г. е изплатено възнаграждение на изпълнителния директор на БФБ-София, Иван Такев, в размер на 95 321 лв., или средно на месец - 7 943.42 лв. Подобна заплата за дружество с 55% държавно участие, работещо на загуба, е меко казано неадекватно.

Може още да добавим, че от скоро БФБ вече използва и услугите на ПР-агенция, въпреки че БФБ разполага с „директор международни връзки и комуникации".

Да се върнем на дребния инвеститор, който така или иначе вече е изчезващ вид - ако той прави сделки за под 1333.33 лв. процентът на разходи за него значително се повишава. Статистиката за днешната търговия показва, че средният размер на сделките възлиза на около 400 лв.

При сегашното тарифиране, таксата за борсата (без такси за ЦД и ИП) при сделка от 400 лв. е 0.384 лв. След нововъведението вече комисионната достига 1.20 лв., или с 212.5% повече.

Това удря също инвеститори, регулярно спестяващи суми, например на месец. В случай, че сте решили да заделяте 200 лв. на месец и да купувате акции с тях процентът на разходите ви скача многократно. Нека не забравяме и таксата на ЦД от 0.60 лв. за всяка единична сделка, както и процентът за посредника.

От БФБ също въвеждат годишна такса за всички членове на пазарния оператор от 2 000 лв. В мотивите за промените от БФБ изказват странното становище, че „новата такса няма да натовари досегашните редовни членове на БФБ, защото след регистрирането на акциите на Борсата за свободна търговия всеки член ще е свободен да ги продаде, ако желае и по този начин да си осигури свободен паричен ресурс". Самото предложение, посредниците да продават акциите си от БФБ, за да плащат годишните си такси на БФБ, граничи с абсурда.

Няма да е изненада, ако негативният ефект от промените значително надвишава плюсовете. За съжаление състоянието на родния пазар е това което виждаме в момента - малко и малки по обем сделки. Колкото и да не се харесва това на БФБ, чрез нормативни промени състоянието на пазара няма да се подобри. Резултатът ще е по-малко сделки, по малко оферти (ликвидност), разширяване на спреда между офертите и по-малко комисионна за посредниците, а вероятно и за самата борса.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Емил
# 0
12:01 | 14 January 2011
Повишението за дребните инвеститори е точно 100%, което е нов израз на "грижите" на българското правителство за дребния и среден бизнес.Дай Боже по-скоро избори, от които Б.Б. не се страхувал.
Натрий
# 1
15:12 | 20 December 2010
"Самото предложение, посредниците да продават акциите си от БФБ, за да плащат годишните си такси на БФБ, граничи с абсурда" И е обидно, и е нагло, и е безобразие.
Eмил
# 2
15:12 | 20 December 2010
Стабилно и последователно правителството на Б.Б. убива българския капиталов пазар и БФБ ,а последната убива и изяжда дребните риби, каквито сме повече от участниците във фондовия пазар!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg