Брокери: Засега БФБ минава между капките

1405
Брокери: Засега БФБ минава между капките

Какво да очакваме на Българска фондова борса през следващите пет дни? С този въпрос се обърнахме към трима експерти от пазара. Ето и техните коментари:

Константин Абрашев, портфолио мениджър, БенчМарк Асет Мениджмънт

БФБ остана почти незасегната от сътресенията, които разтърсиха през последните сесии международните пазари. Това е ефект от липсата на активни чуждестранни инвеститори у нас.

Вярвам, че в рамките на тази седмицата ще видим едно стабилизиране на търговията в големите финансови центрове, което допълнително ще помогне на българския пазар да мине по-леко през тази корекция на пазарите.

Дори да видим по-значителни спадове по отделни позиции, не мисля, че това би станало при чувствителни обеми.

По-големите пакети от ликвидните акции смениха собствениците си около текущите цени и едва ли купувачите ще променят нагласите си, още повече, че българският пазар остава със значителен дисконт от околните пазари в една, макар и бавно, подобряваща се бизнес среда.

Стоян Николов, управител, Първа Финансова Брокерска Къща

Героят на търговията през изминалата седмица бяха инфраструктурните дружества. Холдинг Пътища и Трейс Груп регистрираха завиден растеж в петък, когато бяха отворени офертите за строителството на участък от автомагистрала Тракия.

Въпреки тези местни събития, които определиха отчасти поведението на местните инвеститори, погледите продължават категорично да са насочени към развитите финансови пазари и родната борса продължава да следва стъпките на централноевропейските и американските пазари.

Тази е и причината водещите български индекси да загубят стойност при петъчната търговия, следвайки новините за спадащи цени на петрола, засилване на щатския долар и понижаване на Dow Jones Industrial под психологическото ниво от 10 000 пункта.

Глобалните настроения и за предстоящата седмица са негативни и очакваната техническа корекция на ценовите нива на световните борси ще "внесе" и у нас ревизия на цените на българските дружества, но както наблюдаваме през последния един месец, БФБ започна фаза на "имунизация" от края на 2009 г. и корелацията със световните борси започва да отслабва.

Ето защо вероятните флуктуации у нас ще са с по-ниски амплитуди и ще отразяват по-скоро глобалните настроения поради липсата на местни новини.

Стефан Ангелов, главен брокер, Варчев Финанс

През тази седмица ни предстои доста интересна търговия, като може би сесията в понеделник ще определи и развитието на пазара.

До сега успявахме да избегнем силно волативните сесии и настанилите се песимистични настроения на международните пазари, което ме кара да мисля, че ако ситуацията не се изостри търговията на БФБ ще бъде около сегашните нива.

От друга страна е вероятно да наблюдаваме корекция на краткосрочното низходящо движение на световните индекси, което може да доведе до леко увеличаване на търсенето на акции на БФБ, а оттам и леко повишение на индексите у нас.

Несигурността на инвеститорите предопределя и несигурната обстановка на капиталовите пазари, което ще доведе до силно волативни сесии през седмицата и висок риск при инвестирането в акции. Това ще задържи участниците на пазара от покупката на финансови инструменти в началото на седмицата, докато ситуацията не се промени.

У нас в понеделник очаквам търговията да започне на сегашните нива при ниски обороти до 10 часа, когато ще бъде потвърдена и посоката след отваряне на европейските пазари. Вероятността търговията да приключи с повишения на индексите е по-голяма, но несигурността ще остане висока и може да изиграе лоша шега в един ниско ликвиден пазар.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg