ИХ България изплува поради спада на долара и йената

1066
ИХ България изплува поради спада на долара и йената

Реализираните продажби на консолидирана база на Индустриален холдинг България АД през първото шестмесечие на 2011 г. са нараснали 2.8 пъти спрямо същия период на 2010 г. до 72.5 млн. лв.

В резултат на приключване строителството на кораб 101 и предаване на собственика му, както и пускането на вода на кораб 103, корабостроенето и кораборемонтът отчитат 17.3 пъти ръст на продажбите спрямо шестмесечието на 2010 г.

Въпреки увеличените приходи, консолидираният резултат от оперативна дейност за полугодието на 2011 г. е загуба от 3.76 млн. лв., формирана основно от Булярд КИ. Негативният резултат от оперативна дейност в дружеството се дължи на загуба от строителството на обект 101, причинена от два фактора - намаляването на договорната цена на кораба и закъснението на предаването на обекта на клиента.

Консолидираният резултат след данъчно облагане за мажоритарните собственици за периода е 1.45 млн. лв. печалба спрямо 1.8 млн. лв. загуба за полугодието на 2010 г.

Печалбата е формирана благодарение на нетни положителни курсови разлики от 3.6 млн. лв.

Отчетените курсови разлики се дължат основно на преоценката на банкови кредити в щатски долари и японски йени (еврото поскъпва с над 11 цента спрямо долара от 1 януари до 30 юни 2011 г. и с 8 йени за същия период).

За последните 2 месеца обаче, йената поскъпва с около 6% спрямо еврото, съответно лева.

"Ръководството на Холдинга прави всичко възможно да подобри съотношението на консолидирана база чрез увеличаване на продажбите на дъщерните дружества. Въпреки ръста на приходите, краткосрочните прогнозите не предвиждат нови сериозни положителни ръстове. Очакванията за реализиране на по-добри финансови резултати на групата за цялата 2011 г. спрямо предходната година са свързани основно с експлоатацията на четирите собствени кораба и подобряващата се ситуация при износа на металорежещи машини, на които се дължат по-благоприятните резултати за изминалото полугодие.", се казва в междинния доклад за дейността на компанията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg