Борсово търгуваните фондове на Експат стъпват на четвърта европейска борса

467
Борсово търгуваните фондове на Експат стъпват на четвърта европейска борса

© Pixabay

На 8 април 2021 г. стартира търговията на Ljubljana Stock Exchange (Ljubljanska Borza) на 5 от борсово търгуваните фондове на Експат Асет Мениджмънт. Това са фондовете, пасивно следващи движението на основни индекси на акции от България, Словения, Хърватия, Сърбия и Северна Македония.

Петте фонда са част от семейството от 11 ETF, управлявани от Експат Асет Мениджмънт. Те дават възможност инвеститорите да получат ликвидна и диверсифицирана експозиция към пазари от Централна и Източна Европа, за повечето от които няма аналогични продукти.

11-те пасивни индексни фонда покриват най-големите индекси от Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Сърбия, Северна Македония, Румъния, България, Гърция.

Борсата в Любляна e четвъртата, на която стъпват инструментите на Експат. Тази стъпка е част от мисията на компанията да свързва капиталовия пазар в България с основни международни и европейски борси.


Всичките 11 фонда се търгуват на Българската фондова борса и на Frankfurt Stock Exchange (XETRA), а Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF е и на London Stock Exchange. Експат стартира в Любляна с тези 5 фонда, тъй като към тях има най-голям интерес от инвеститори от Словения и Хърватия.

В средносрочен хоризонт планът включва регистрация и на останалите борсово търгувани фондове на Ljubljana Stock Exchange, както и допълнително разширяване на картата от регинални борси в Централна Европа, където да са листнати инструментите на Експат.

Търговията на тези инструменти на няколко европейски борси, включително финансовите центрове Франкфурт и Лондон, осигурява на инвеститорите лесен и ефективен начин да контролират експозицията си към конкретни страни от региона, преодолявайки редица недостатъци като липса на ликвидност, недостъпност, проблеми с международния сетълмент, високи транзакционни разходи, големи спредове и други технически фактори, характерни за много от тези пазари.

Характеристики на ETF-ите на Експат:

 • Съответстващи на UCITS директивата

 • Пасивно следващи индекси на акции

 • От отворен тип, осигуряващи ежедневна ликвидност

 • Използващи метода на директно физическо репликиране

 • Не разпределят дивидент

Предимства на инвестицията чрез ETF-ите на Експат:

 • Лесна и ефективна макро инвестиция. Инвеститорите на практика купуват всички компании от индекса. Няма нужда да инвестират време и ресурс да анализират, избират и следят всяка отделна акция.

 • Диверсификация. Експозиция към най-големите и най-ликвидни акции на съответния пазар от ЦИЕ. Диверсификацията намалява волатилността на инвестицията и ограничава специфичния риск.

 • Незабавна ликвидност. Дяловете могат да бъдат купувани и продавани по всяко време с големи обеми. Търговията на няколко борси едновременно осигурява допълнителна ликвидност.

 • Ниски транзакционни разходи. По-ниски разходи в сравнение с покупката на няколко на брой отделни акции на компаниите от съответния индекс.

 • Европейски регулации. Борсово търгуваните фондове на Експат Асет Мениджмънт са организирани в пълно съответствие с европейските директиви за UCITS.

 • Прозрачност. Портфолиото на всеки от борсово търгуваните фондове се публикува и актуализира ежедневно на сайта на Експат.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg