Британските компании вдигат заплатите, но служители няма

1639
Британските компании вдигат заплатите, но служители няма

© Pixabay

Осем от всеки десет компании във Великобритания са изпитвали проблеми с набирането на персонал през последния месец, въпреки че много от тях са увеличили предлаганото заплащане.

Това показват данните от проучване на Британската търговска камара, цитирано от Bloomberg.

В проучването, проведено в периода от 23 август до 13 септември, участват 5600 компании

Делът на фирмите, които не успяват да си намерят служители, нараства значително спрямо нивата отпреди три месеца. Най-сериозни са проблемите в хотелиерския и ресторантьорския сектор, където 92% от компаниите твърдят, че не могат да си намерят кадри на пазара на труда.


"Очевидно е, че проблемите се задълбочават, което се отразява на икономическото възстановяване и на растежа както в сферата на услугите, така и в промишлеността. Ако правителството не вземе мерки, фирмите ще бъдат изправени пред огромни трудности и няма да успеят да задоволят нарастващото търсене.

Това ще доведе до нови дефицити за потребителите и до ръстове в цените и то точно в разгара на зимния сезон", казва Джейн Гатън от търговската камара.

Много от британските работодатели твърдят, че предлагат по-високи заплати, но въпреки това няма достатъчно желаещи за обявените позиции.

Комбинацията от недостиг на работна сила и проблеми във веригите на доставка тласка цените на стоките и услугите нагоре, което се отразява негативно на жизнения стандарт на британците и увеличава натиска върху Английската централна банка да предприеме повишение на лихвите, за да овладее инфлацията.

Проблемите на трудовия пазар на Острова са предизвикани както от пандемията от COVID-19, така и от напускането на Европейския съюз. Компаниите отчитат, че броят на чужденците, които могат да заемат вакантните позиции, е намалял значително през последните месеци. 

От браншовата камара настояват правителството да увеличи броя на издаваните краткосрочни работни визи за секторите, в които проблемите са най-тежки. 
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg